In primavara anului 2017 am inceput amenajarea unei noi zone de catarare la Shirokovo, pe niste faleze pe care prietenul meu Catalin Boroi le-a descoperit intamplator, cand s-a ratacit prin Bulgaria in drumul spre casa.

Dupa primele vizite in zona, am realizat ce potential au falezele de acolo si i-am mai cooptat si pe Alexandru Maroiu, Andrei Gruia si Paul Samoila, care sa ne ajute la curatarea traseelor. In prezent sunt echipate  25 de trasee de escalada sportiva si mai avem in plan si altele, la care inca n-am avut timp sa ne uitam cu atentie.

Conform principiului pe care l-am adoptat si in celelalte zone pe care le-am amenajat –  „daca o linie se poate asigura cu protectii mobile, atunci nu va fi echipata cu protectii fixe si va deveni traseu de catarare trad” – printre traseele de escalada am identificat si zece linii „de trad”, pe care le-am curatat si le-am echipat cu topuri cu cate doua ancore cu inel.

Pentru ca tema blogului este „catararea curata”,  in acest articol  prezint doar aceste linii, iar topo-ul complet, care include si traseele de escalada sportiva poate fi gasit pe blogul meu despre escalada.


Acces

Shirokovo este un sat foarte mic, aflat la sud-est de Dve Mogili, la confluenta raurilor Baniski Lom si Cherni Lom, intr-o zona foarte frumoasa in care sunt multe faleze de calcar pe care cred ca o sa mai avem de lucru si in  anii urmatori. Distanta din Bucuresti pana acolo este de 120 km.

Daca ai GPS, accesul este simplu: ori cauti Shirokovo (sau Shirokovo Climbing Area pe Google Maps), ori folosesti coordonatele:  43°32’59.0″N  25°56’25.6″E    sau    43.549726, 25.940435.

Daca esti de moda veche si navighezi dupa stele, mai intai trebuie sa ajungi la Dve Mogili. Pentru asta,  ori mergi pe E 85 (spre Byala), iar cam dupa 20 km de la iesirea din Ruse o iei la stanga (indicator Dve Mogili – 6 km), ori o iei pe drumul care trece pe langa Sredna Kula, apoi prin Basarbovo si o tii drept pana la Ivanovo.  Dupa ce traversezi localitatea,  treci de ramificatia spre Koshov , apoi de cea spre Tabatchka (ambele spre stanga) si in scurt timp intri in Dve Mogili.

Din centrul localitatii, o iei la stanga spre Borovo (indicator rutier), treci calea ferata si o tii drept pana la Shirokovo, pe care il traversezi. Falezele cu trasee se afla la cateva sute de metri dupa indicatorul de iesire din localitate (spre sud).

Atentie, din sat trebuie sa mergi drept inainte, nu trebuie sa treci podul spre stanga, (aflat cam unde este dreptunghiul albastru cu  „5001” din centrul hartii de mai jos) pentru ca ajungi la Ostrita, unde nu prea exista stanca de catarat…

Daca de la podul mentionat mai sus intri in sat (in directia opusa podului), dupa ce urci o panta, ajungi in „centru”, unde se afla o cismea – singura sursa de apa publica din zona.

(click pentru imaginile cu rezolutie mare)

WordPress deschide imaginile in alta fereastra, dar din pacate, la aceeasi marime ca aici. Daca vrei sa vezi pozele cu rezolutia originala, acolo poti sa dai un click-dreapta si „Open image in a new tab”. Cealalta solutie pe care am gasit-o este sa inchizi fereastra respectiva si sa dai din nou un click pe imagine, care de data asta se deschide „corect”.

Shirokovo

Traseele sunt grupate in trei sectoare distincte, dintre care doar sectorul 1 (in care sunt doar trasee de escalada) si cateva trasee din sectorul 2 intra complet in umbra dupa amiaza, celelalte sunt aproape toata ziua la soare. Vara, copacii de la baza fac destula umbra pentru pauzele dintre trasee, dar catararea este mult mai placuta primavara si toamna, cand temperaturile sunt mai scazute.

Sectoare

Echipament

Pentru majoritatea traseelor am folosit:

  • un set complet de friend-uri (Metolius, dar merg si Wild Country)
  • un set de hex-uri DMM Torque Nuts
  • un set de nuci DMM Wallnuts (de regula doar marimile 6-11)
  • unul sau doua seturi de nuci DMM Alloy Offset

Daca in anumite trasee am folosit si alte protectii mai neobisnuite, pe acestea le-am mentionat in descriere.


Traseele de trad

Toate liniile de trad se afla in sectorul 2, au dificultati de la 6a+ pana la 7a si lungimi de 25 – 35 m. Traseele au fost deja urcate si asteapta repetari.

Pentru cotarea conditiilor de asigurare si a expunerii din traseele din acest topo am folosit scala italiana de apreciere a riscului pe care am propus-o  in articolul: cotarea traseelor de trad din Romania.

Sectorul 2 - schita

In stanga sectorului 2 se afla doua linii foarte frumoase, Beer Belly, 6b, R2, 32 m si Close Call, 6a+ R3,  32 m.

Beer Belly are o intrare „de bouldering” peste o surplomba (este bine sa ai un „spotter” la inceputul traseului…), pana pe pragul de unde incepe o fisura ingusta in care se monteaza prima protectie (la 5-6 m de la pamant). De acolo, fisura continua pana la top si ofera posibilitati de asigurare suficiente.

Close Call este cotata (poate prea mult…) R3 pentru ca la inceput asigurarea se face cu doua nuci „micro”, apoi – pentru o miscare – s-ar putea folosi (optional) niste carlige Cliff  agatate in alveole si lestate cu o piesa mai grea de echipament (eu am urcat fara acestea, dar stiam traseul de cand l-am curatat), insa prizele sunt destul de bune, iar miscarile nu sunt foarte dificile.  Prima protectie cu adevarat solida este o clepsidra aflata la vreo 8-10 m de la sol care trebuie asigurata cu un anou. In restul traseului, posibilitatile de asigurare sunt bune si suficiente.

beerB

Ceva mai la dreapta (20-25 m) se afla traseul Vasilică (6a+ R2, 30 m) care se desfasoara pe o linie destul de vizibila. Cu toate ca gradul traseului nu este prea mare, parcurgerea lui pune ceva probleme datorita celor doi pasi cheie, primul cu o posibilitate de asigurare destul de greu de gasit, iar al doilea destul de tehnic: o fisura larga, deschisa si incomoda (un friend #4…).

In fotografia de mai jos este Alexandru Maroiu la topul traseului, la prima repetare a acestuia, facuta imediat dupa premiera, pe 1 ianuarie 2018 (numele traseului nu are nicio legatura cu sfantul Vasile, care se serbeaza in ziua aceea, Vasilică este personajul principal al unui banc pe care l-am auzit atunci si care ne-a facut sa radem toata ziua).

vasilica

La vreo 30 m in dreapta lui Vasilică se afla trei linii, Gibraltar 6b R2, 28 m, Africa 7a R1, 28 m si Al Arabiya R1, 35 m, care au intrarea comuna pe un horn evident, apoi se despart  fiecare pe sistemul propriu de fisuri.

Din traseul Al Arabiya, care porneste pe latura din dreapta a placii cu forma Africii, se bifurca si o varianta ceva mai usoara a traseului Africa, numita Red Sea Crossing, pe care se ocoleste pasul cheie de la iesirea de sub tavan si prima fisura „de degete” de dupa acesta.

Trad sect 2 Shiro

In zona centrala a sectorului 2, in dreptul potecii de acces din sosea, se afla traseele The Beauty si The Beast , care probabil sunt cele mai frumoase linii de trad din zona.

Sectorul 2 - sport 1

The Beast (6b R1, 35 m) incepe pe un diedru clar, care in partea de sus se culca spre stanga, spre baza unei surplombe (diedrul poate fi urcat ca traseu de gradul 5c doar pana la topul traseelor de escalada, care este montat sub aceasta surplomba). De aici, se urca oblic spre dreapta, pe sub cateva surplombe si tavane cu fisuri bune, pana la topul cu doua ancore cu inel aflat la 35 m. Datorita lungimii traseului, este bine sa ai cu tine un set complet de friend-uri, eventual cu dubluri pentru marimile mici-medii si cel putin un set de nuci DMM Offsets

The Beauty (6c R1, 28 m) incepe cativa metri mai la dreapta, pe o fata cu alveole in care se pot monta niste nuci mici, apoi continua pe fisura de pe mijlocul fetei. La capatul fisurii se traverseaza stanga, catre o pozitie buna de odihna, iar de aici se urca un diedru destul de dificil, care are o fisura ingusta in care se poate monta un friend mic (eu am folosit Metolius Mastercam #1), pe care ar fi bine sa-l dublezi daca poti (poate cu un Ballnut de marime similara?!). Dupa acest pasaj, se urca direct in sus pe fisura evidenta, care primeste destule nuci si friend-uri medii pentru o catarare in siguranta. Pasul cheie se afla chiar la final, pe ultimii metri ai traseului.

In partea dreapta a sectorului 2, imediat dupa colt urcand pe poteca de la baza stancii (exista si o poteca de acces care urca direct dinspre sosea) mai sunt inca doua trasee de trad, ambele foarte frumoase, care se desfasoara pe niste formatiuni foarte clare: un diedru perfect si o arcada vizibila inca din sosea.

Sectorul 3

Tradical Corner 6c R1, 25 m parcurge diedrul evident, a carui fisura destul de ingusta la inceput  ia totusi destule nuci si friend-uri (marimi medii-mari in treimea superioara!). Topul traseului se afla in dreapta fisurii finale si este comun cu cel al unuia dintre traseele de escalada. Prima ascensiune a fost facuta de Vasile Dumitrica, eu inca n-am apucat sa urc traseul.

diedrul trad

Traseul cel mai din dreapta, Arch Enemy (6a+ R2, 25 m) parcurge o arcada evidenta si are o intrare „de bouldering” peste fata de la baza diedrului (prima asigurare este destul de sus, un anou trecut printr-o clepsidra aflata in spatele unui buzunar vertical cu margine foarte buna).

Crux-ul este pasul catre stanga de la inceputul arcadei, care poate fi asigurat destul de bine. Totusi, protectiile raman cam jos cand avansezi pe sub arcada, asa ca ceva mai sus, cand ajungi intr-o pozitie cat de cat comoda, ar fi indicat sa cauti o noua asigurare. Daca te hotarasti sa nu mai asiguri si sa te duci direct catre prizele bune aflate la capatul arcadei, ar fi bine sa nu cazi !

arcada trad

Stiu ca nu mai este nevoie sa va spunem, dar pentru cei care au deschis aparatele mai tarziu, ne facem datoria sa amintim niste reguli:
  • Nu faceti manse prin inelele de la top, folositi carabinierele proprii.
  • Nu faceti focul la baza stancii si in principiu, nicaieri unde se poate produce un incendiu.  (Noi am campat la sectorul 2, unde am facut si o vatra de foc. Daca trebuie, folositi-o pe aceeasi)
  • Nu lasati gunoaie in zonele de catarare.
  • Nu sapati, nu „ajustati” si nu lipiti prize.