In primavara anului 2017 am inceput amenajarea unei noi zone de catarare la Shirokovo, pe niste faleze pe care Catalin Boroi le-a descoperit intamplator, cand s-a ratacit prin Bulgaria in drumul spre casa.

Dupa primele vizite in zona, pentru ca am realizat ce potential au falezele de acolo, i-am mai cooptat si pe alti prieteni care sa ne ajute (Alexandru Maroiu, Andrei Gruia, Paul Samoila) si ne-am pus pe treaba. In prezent sunt echipate  21 de trasee de escalada sportiva si mai avem in plan si altele, la care inca n-am avut timp sa ne uitam cu atentie.

Conform principiului pe care l-am adoptat si in celelalte zone pe care le-am amenajat –  „daca o linie se poate asigura cu protectii mobile, atunci nu se echipeaza cu protectii fixe si ramane traseu de catarare trad” – printre traseele de escalada am identificat si noua linii „de trad”, pe care le-am curatat si le-am echipat cu topuri cu cate doua ancore cu inel.

Pentru ca tema blogului este „catararea curata”,  in acest articol  prezint doar aceste linii, iar topo-ul complet, care include si traseele de escalada sportiva poate fi gasit pe blogul meu despre escalada.


Acces

Shirokovo este un sat foarte mic, aflat la sud-est de Dve Mogili, la confluenta raurilor Baniski Lom si Cherni Lom, intr-o zona foarte frumoasa in care sunt multe faleze de calcar pe care cred ca o sa mai avem de lucru si in  anii urmatori. Distanta din Bucuresti pana acolo este de 120 km.

Daca ai GPS, accesul este simplu: ori cauti Shirokovo (sau Shirokovo Climbing Area pe Google Maps), ori folosesti coordonatele:  43°32’59.0″N  25°56’25.6″E    sau    43.549726, 25.940435.

Daca esti de moda veche si navighezi dupa stele, mai intai trebuie sa ajungi la Dve Mogili. Pentru asta,  ori mergi pe E 85 (spre Byala), iar cam dupa 27 km de la Ruse o iei la stanga (indicator Dve Mogili – 6 km), ori o iei pe drumul care trece pe langa Sredna Kula, apoi prin Basarbovo si o tii drept pana la Ivanovo.  Dupa ce traversezi localitatea,  treci de ramificatia spre Koshov , apoi de cea spre Tabatchka (ambele spre stanga) si in scurt timp intri in Dve Mogili.

Din centrul localitatii, o iei la stanga spre Borovo (indicator), treci calea ferata si o tii drept pana la Shirokovo, pe care il traversezi. Falezele cu trasee se afla la cateva sute de metri dupa indicatorul rutier de iesire din localitate (spre sud).

Atentie, din sat trebuie sa mergi drept inainte, nu trebuie sa treci podul spre stanga, (aflat cam unde este dreptunghiul albastru cu  „5001” din centrul hartii de mai jos) pentru ca ajungi la Ostrita, unde nu prea e stanca…

Daca de la podul mentionat mai sus intri in sat (in directia opusa podului), dupa ce urci o panta, ajungi in „centru”, unde se afla o cismea – singura sursa „publica” de apa din zona.

Shirokovo

Traseele sunt grupate in trei sectoare distincte, dintre care doar sect. 1 (in care sunt doar trasee de escalada) si cateva trasee din sectorul 2 intra complet in umbra dupa amiaza, celelalte sunt aproape toata ziua la soare. Totusi, copacii de la baza fac destula umbra pentru pauzele dintre trasee 🙂

Sectoare

Toate liniile de trad se afla in sectorul 2 si au dificultati de la 6a+ pana la 7a si lungimi de 25 – 35 m. Opt dintre ele au fost deja urcate si asteapta repetari.

Pentru cotarea conditiilor de asigurare si a expunerii din traseele din acest topo am folosit scala italiana de apreciere a riscului pe care am propus-o  in articolul: cotarea traseelor de trad din Romania.

Traseele din stanga si centrul sectorului 2

(click pentru imaginile cu rezolutie mare)

Sectorul 2

Sectorul 2 - schita

In stanga sectorului 2 se afla doua linii foarte frumoase, Beer Belly, 6b, R2, 32 m si Close Call, 6a+ R3,  32 m.

Close Call este cotata R3 pentru ca la inceput asigurarea se face cu doua nuci „micro”, apoi – pentru o miscare – s-ar putea folosi (optional) niste carlige Cliff  agatate in alveole si lestate cu o piesa mai grea de echipament, dar prizele sunt destul de bune, iar miscarile nu sunt foarte dificile.  Prima protectie cu adevarat solida este o clepsidra aflata la vreo 8 m de la sol care trebuie asigurata cu un anou. In restul traseului, protectiile sunt bune si suficiente.

Beer Belly are o intrare „de bouldering” (de unde si nevoia de „spotter” 🙂 )peste o surplomba, pana la inceputul unei fisuri inguste in care se monteaza prima protectie (la 5-6 m de la pamant), dar de acolo, posibilitatile de asigurare sunt suficiente.

beerB

 

Ceva mai la dreapta se afla traseul Vasilică (6a+ R2, 30 m) care se desfasoara pe o linie destul de vizibila. Cu toate ca gradul traseului nu este prea mare, parcurgerea lui pune ceva probleme datorita celor doi pasi cheie, primul cu o posibilitate de asigurare destul de greu de gasit, iar al doilea – o fisura larga (un friend #4 ar fi util…), deschisa si incomoda – destul de greu de catarat.

In fotografia de mai jos este Alexandru Maroiu la topul traseului, dupa prima repetare a acestuia, facuta imediat dupa premiera, pe 1 ianuarie 2018 (ceea ce explica si numele…).

vasilica

La vreo 30 m in dreapta lui Vasilică se afla doua linii, Gibraltar 6b+ , 30 m si Africa 7a (?), 35 m, care au intrarea comuna pe un horn evident, apoi se bifurca de sub tavan, fiecare pe sistemul propriu de fisuri. Africa inca asteapta o prima ascensiune…

Africa 2

In zona centrala a sectorului 2, in dreptul potecii de acces din sosea, se afla traseele The Beauty si The Beast , care probabil sunt cele mai frumoase linii de trad din zona.

Sectorul 2 - sport 1

The Beast (6b R1, 35 m) incepe pe un diedru clar, care in partea de sus se culca spre stanga, spre baza unei surplombe (diedrul poate fi urcat ca traseu de gradul 5c doar pana la topul traseelor de escalada care este montat sub aceasta surplomba). De aici, se urca oblic spre dreapta pe sub o serie de tavane cu fisuri bune, pana la topul cu doua ancore cu inel aflat la 35 m. Datorita lungimii traseului, este bine sa ai cu tine un set complet de friend-uri, eventual cu dubluri pentru marimile mici-medii si cel putin unul de nuci (probabil ca ti-ar fi de folos si niste DMM Offsets…).

The Beauty (6c R1, 28 m) incepe pe o fata cu alveole in care se pot monta niste nuci mici, apoi contibua pe fisura de pe mijlocul fetei, iar la capatul acesteia se traverseaza stanga, catre o pozitie buna de odihna. De aici se urca un diedru destul de dificil in care se poate monta un friend mic (eu am folosit Metoliu Mastercam #1), pe care ar fi bine sa-l dublezi daca poti. Dupa acest pasaj, se urca direct in sus pe fisura evidenta, care primeste destule nuci si friend-uri mici-medii pentru o catarare in siguranta. Pasul cheie se afla chiar la final, pe ultimii metri ai traseului. 🙂

In partea dreapta a sectorului 2, imediat dupa colt pe poteca de la baza stancii (sau pe cea care urca dinspre sosea) mai sunt inca doua trasee de trad, ambele foarte frumoase, care se desfasoara pe niste formatiuni foarte clare: un diedru perfect si o arcada vizibila inca din sosea.

Sectorul 3

Tradical Corner 6c R1, 25 m parcurge diedrul evident, a carui fisura destul de ingusta la inceput  ia totusi destule nuci si friend-uri (marimi medii-mari in treimea superioara!). Topul traseului se afla in dreapta fisurii finale si este comun cu cel al unuia dintre traseele de escalada.

diedrul trad

Traseul cel mai din dreapta, Arch Enemy (6a+ R2, 25 m) parcurge o arcada evidenta si are o intrare mai „de bouldering” peste fata de la baza diedrului (prima asigurare este destul de sus, un anou trecut printr-o clepsidra aflata in spatele unei gauri verticale cu margine foarte buna).

Pasul cheie este la inceputul arcadei, unde se intra catre stanga cu cativa pasi de bavareza. Pasajul initial poate fi asigurat destul de bine, dar protectiile raman cam jos cand avansezi pe sub arcada, asa ca ceva mai sus, cand ajungi intr-o pozitie cat de cat comoda, ar fi indicat sa cauti un plasament pentru un friend. Daca te hotarasti sa nu mai asiguri si sa te duci direct catre prizele bune aflate la capatul arcadei, ar fi bine sa nu cazi !

arcada trad

Stiu ca nu mai este nevoie sa va spunem, dar pentru cei care au deschis aparatele mai tarziu, ne facem datoria sa amintim niste reguli:
  • Nu faceti manse prin inelele de la top, folositi carabinierele proprii.
  • Nu faceti focul la baza stancii si in principiu, nicaieri unde se poate produce un incendiu.  (Noi am campat la sectorul 2, unde am facut si o vatra de foc. Daca trebuie, folositi-o pe aceeasi)
  • Nu lasati gunoaie in zonele de catarare.
  • Nu sapati, nu „ajustati” si nu lipiti prize.
Reclame