Cățărare tradițională (cu protecții mobile)

Zone de cățărare, premiere, echipament, stil si etică

Catararea curata

cover_sIn catalogul din 1972 al firmei americane Chouinard (actualmente Black Diamond) apărea articolul The Whole Natural Art of Protection al lui Doug Robinson, care avea sa ajute substantial la propagarea curentului „Clean climbing”.

In articol, Robinson le atrăgea atenția cățărătorilor  asupra nevoii de protejare a stâncii si totodată le arăta cum se poate realiza acest lucru prin folosirea protecțiilor mobile.

„Există un cuvânt pentru asta si acel cuvânt este curat. Cățărarea in care se folosesc pentru protecție doar nuci si bucle este cățărare curată. Curată, pentru că nimic nu este bătut cu ciocanul in stâncă si apoi bătut afară spărgând stânca si făcând experiența următorului cățărător mai puțin naturală. Curată, pentru că protecțiile cățărătorului lasă puține urme ale ascensiunii sale. Curat înseamnă să te cațări pe stâncă fără să o modifici.”

Catararea libera curata (forma moderna a catararii libere traditionale) presupune respectarea cu strictete a urmatoarelor trei principii:

  • se folosesc exclusiv asigurari naturale sau protectii provizorii nedistructive montate cu mana (in acest stil de catarare nu se foloseste ciocanul), care apoi sunt demontate, astfel incat stanca sa ramana in aceeasi stare in care se afla inainte de ascensiune,
  • capul de coarda isi monteaza el insusi asigurarile pe masura ce inainteaza (traseul nu este „echipat” inainte de ascensiune, ca in escalada sportiva),
  • asigurarile au doar rolul de a opri eventualele caderi, nu sunt folosite pentru inaintare sau pentru odihna.

In aceste conditii, ascensiunea implica evaluarea si acceptarea unor riscuri obiective, iar cataratorul trebuie sa isi asume pe deplin responsabilitatea pentru actiunile sale.

De ce ai vrea sa folosesti protectii mobile ?!

Unii cataratori sunt motivati de rezolvarea problemelor pe care le ofera traseele de catarare. Pentru acestia, cu cat sunt mai multe si mai complicate problemele intalnite pe parcursul unei linii, cu atat este mai mare satisfactia ascensiunii respective.

Din aceasta perspectiva, catararea traditionala curata poate fi un stil extrem de atragator pentru un asemenea catarator, pentru ca o ascensiune in care se folosesc exclusiv asigurari cu protectii mobile poate fi asimilata cu parcurgerea simultana a doua trasee diferite: unul in care cataratorul trebuie sa rezolve problemele ridicate de catararea propriu-zisa – depasirea obstacolelor de pe stanca – si inca unul in care problemele de rezolvat constau in descoperirea posibilitatilor de asigurare existente pe linia respectiva si integrarea lor intr-un sistem de asigurare cat mai eficient.

logo

Alti cataratori sunt motivati de curiozitatea care ii indeamna sa exploreze noi teritorii, de placerea de a face incursiuni in afara zonei lor de confort sau de alte imbolduri asemanatoare, care de regula sunt catalogate sub eticheta “aventura”.

Pentru acestia, autonomia pe care o ofera mijloacele de asigurare folosite in catararea curata este o conditie esentiala pentru obtinerea libertatii de care au nevoie, pentru ca atunci cand foloseste protectii mobile sau naturale, un asemenea catarator poate sa hotarasca el insusi linia pe care o va urma, riscurile pe care este dispus sa si le asume, cantitatea si calitatea asigurarilor care sa-i ofere nivelul de protectie de care are nevoie si orice alt asemenea element important pentru finalizarea in siguranta a ascensiunii.


O alta categorie de cataratori pentru care competenta in utilizarea protectiilor mobile s-ar putea dovedi benefica este formata din cei care prefera parcurgerea vechilor trasee asa-zis “clasice” din muntii nostri, care de multe ori nu urmaresc performante deosebite, ci doar placerea unor ascensiuni memorabile.

Traseele de acest fel au de regula mai multe lungimi de coarda, parcurg linii foarte logice si clare si se desfasoara intr-un cadru natural exceptional, dar premierele lor au fost facute cu multi ani in urma, iar vechile pitoane ramase prin fisuri sunt ruginite si slabite de ciclurile de inghet-dezghet si nu mai pot fi folosite in siguranta. Totusi, aceleasi fisuri pot fi folosite adesea pentru montarea de protectii mobile, care pot oferi cataratorului care le foloseste o siguranta la care autorii traseului respectiv nici nu indrazneau sa viseze.

Aceste protectii mobile pot fi intercalate printre cele existente in traseu sau pot constitui un sistem de asigurare distinct, iar rezultatul ar fi o crestere simtitoare a confortului mental al cataratorilor, care astfel se pot bucura pe deplin de ascensiune fara sa se confrunte cu riscuri mai mari decat ar fi capabili sa-si asume.

De asemenea, sa nu uitam ca protectiile mobile sunt absolut indispensabile pentru parcurgerea traseelor din multe zone de catarare celebre din lume: Dolomiti, Alpi, Yosemite si multe altele. Daca vrei sa te cateri acolo si nu vrei sa te limitezi la doar cateva trasee „de escalada”, trebuie sa te inarmezi cu un rack de nuci si friend-uri si cu o pricepere solida in folosirea acestora.

Prezinta-te si scrie un comentariu (anonimii nu sunt luati in considerare).