Pe masura ce aduni „kilometraj” pe traseele de catarare traditionala si acumulezi experienta in folosirea nucilor obisnuite (cum sunt DMM Wallnuts) vei dobandi si abilitatea de a descoperi rapid locurile potrivite pentru montarea acestora: fisurile care se ingusteaza  intr-un V evident, care au deschidere constanta in adancime si care nu au peretii prea denivelati, astfel incat nuca sa se intepeneasca in directia in care ar putea fi solicitata, iar suprafata de contact dintre corpul nucii si stanca sa fie cat mai mare.

Totusi, in acelasi timp, vei observa ca in aproape toate tipurile de roca pe care te cateri, numarul fisurilor „ostile”, care sunt deschise spre exterior sau care sunt prea framantate pentru a primi o nuca obisnuita, este cel putin la fel de mare ca acela al fisurilor „prietenoase”. Probabil ca de la aceasta constatare a pornit si Hugh Banner, fondatorul firmei HB Climbing Equipment, atunci cand a inventat nucile Offset.

offset11La prima vedere, aceste nuci par niste aberatii geometrice: fetele lor formeaza intre ele unghiuri neobisnuite, nicio muchie nu este paralela cu alta, iar fetele lor principale sunt brazdate de cate un canal adanc.

Totusi, dupa ce le mai studiezi un pic – dar cel mai bine dupa ce incepi sa le folosesti – iti dai seama ca aceasta forma neregulata reprezinta o solutie absolut geniala pentru asigurarea in fisurile despre care vorbeam, cele deschise, framantate, cu forme neregulate, in care nu pot fi montate nucile obisnuite dar in care Offset-urile se potrivesc perfect.

Foarte repede, nucile HB Offset au devenit foarte cautate de cataratori, dar spre dezamagirea acestora, productia lor a incetat in 2005, odata cu inchiderea firmei HB. Din fericire, firma galeza DMM a cumparat modelul (impreuna cu matritele originale HB) si in 2008 a reintrodus in fabricatie aceste nuci, care acum sunt vandute sub numele Alloy Offset (dar chiar si in  cataloagele DMM li se mai spune inca HB Offsets…).

Cele cinci nuci care formeaza un set de DMM Alloy Offsets sunt forjate din aliaj de aluminiu (asta vrea sa zica „alloy”…), sunt numerotate de la 7 la 11 si sunt anodizate in culori care respecta acelasi cod folosit la Wallnuts (nucile de aceeasi culoare au dimensiuni apropiate), iar toate marimile au o rezistenta garantata de 12 kN.

DMM Offsets

De asemenea, inginerii de la DMM au adus si alte imbunatatiri modelului original HB: cablul este putin mai rigid si este protejat la partea superioara a nucii intr-o adancitura de forma semicirculara, iar marimile 10 si 11 au primit cateva gauri de usurare. (In imaginea de mai jos  poti vedea o nuca DMM Alloy Offset #10 alaturi de nuca de aceeasi marime fabricata de HB – o adevarata piesa de colectie pe care am avut norocul sa o gasesc intr-un traseu din Varassova, in Grecia).

Nuci HB si DMM

Pentru ca citisem pe Internet numai lucruri bune despre nucile DMM Offset, prin 2009 mi-am comandat un set de la un magazin on-line din U.K. Cand le-am primit, n-as putea zice ca a fost chiar „dragoste la prima vedere”, ba din contra, acestea erau atat de diferite de toate nucile pe care le folosisem pana atunci, incat ma cam indoiam de utilitatea lor.

Mai mult, dupa cateva trasee am observat ca le caram aproape degeaba dupa mine, pentru ca de cele mai multe ori cand aveam nevoie sa montez o nuca, nici nu ma uitam la Offset-uri, ci alegeam automat de pe ham vechile mele nuci Wallnuts, din care aveam aproape doua seturi. Cel mai probabil, acest reflex se datora obisnuintei mele de a cauta din priviri doar plasamente potrivite pentru nucile „standard”, ignorand toate celelalte posibilitati.

Dupa o vreme am inceput sa descopar ca noile nuci puteau sa fie montate in fisuri pe care in mod normal nu le-as fi considerat adecvate, iar dupa inca vreo cateva trasee am observat ca intindeam mana in mod automat dupa carabiniera cu Offsets de fiecare data cand trebuia sa pun o nuca intr-o fisura cam neregulata sau care avea o usoara deschidere, dar in care – inainte de Offsets… – as fi montat un Wallnut „pentru cateva miscari, pana gasesc ceva mai bun”.

In fotografiile de mai jos sunt cateva exemple de cazuri in care nucile Wallnut nu au suficienta suprafata de contact sau pur si simplu nu stau in fisurile in care o nuca Offset se aseaza perfect. (Click pentru imaginile marite).

Wallnut si Offset

Wallnut si Offset

Wallnut si Offset

Singurul „defect” pe care l-am gasit nucilor Offset este ca nu sunt decat cinci intr-un set… Totusi, am observat ca pentru dimensiunile de fisuri mai mari decat #11 sunt eficiente si nucile Wallnuts de marime corespunzatoare montate transversal (la acest model, fetele laterale sunt offset si sunt destul de mari pentru a oferi o suprafata de contact cu stanca suficienta).

De asemenea, dimensiunile lor sunt alese astfel incat marimile succesive sa poata fi montate cam in aceeasi deschidere de fisura, cea mare normal, iar cea mai mica transversal, astfel incat, daca ai din nou nevoie de aceeasi nuca pe care ai montat-o mai jos, sa mai ai inca una pe ham pe care sa o poti folosi. Pentru exemplul din fotografia de mai jos am folosit marimile 9 (cea rosie) si 10.

Offsets montate normal si transversal

Pentru marimile mai mici decat #7, DMM fabrica un alt model de nuci, numit Brass Offsets, pentru care se foloseste bronz siliconic si la care cablul (din inox) este lipit cu argint in corpul nucii.

Aceste nuci – care se incadreaza mai curand in categoria „micro” – se fabrica in sase marimi, dintre care marimile de la 2 la 6, care rezista 5, 5, 7, 7, respectiv 10 kN pot fi folosite si in catararea libera. Dintre acestea, in rocile mai slabe, cum este calcarul, eu folosesc doar marimile 4, 5 si 6, (care sunt mai rezistente si au o suprafata de contact cu peretii fisurii ceva mai mare) si de multe ori acestea m-au salvat din situatii destul de… sa zicem tensionate, in care nu as fi putut folosi nicio alta protectie.

DMM Brass Offsets

Dupa ce am descoperit acest model revolutionar, n-a trecut mult pana cand am inceput sa consider ca n-am destule nuci Offset, asa ca mi-am mai cumparat inca un set de Alloy, unul de Brass si cele doua marimi mai mari de Peenuts (un alt model de nuca micro offset produs de DMM), iar acum mi-e greu sa cred ca as putea sa intru intr-un traseu de trad (cu atat mai mult pe calcar sau pe conglomerat) fara sa am pe ham macar o parte dintre acestea.

(De exemplu, la premiera traseului „Bat Crack”, din sectorul G al falezei Sv. Troitsa de la Veliko Tarnovo, in cei 35 m ai traseului am folosit opt Alloy Offset, doua Brass Offset, un hex DMM Torque Nut si un singur friend.)

Pe scurt, consider ca nucile DMM Offset ii sunt indispensabile fiecarui catarator care practica stilul traditional, dar se poate sa ai nevoie de o perioada de acomodare cu forma lor neobisnuita si cu felul in care aceasta se potriveste in fisuri. Totusi, odata depasita aceasta etapa, vei descoperi posibilitati de asigurare nabanuite inainte, iar siguranta ta se va imbunatati radical datorita nivelul de protectie pe care il vei obtine prin folosirea acestui model de nuci. Probabil ca dupa o vreme, te vei intreba ca si mine: „cum am putut sa ma catar fara Offset-uri pana acum ?”

Intre timp am vandut dublurile nucilor Wallnuts (cate nuci as putea sa car in traseu ?!), iar acum rack-ul meu de nuci – toate de la DMM ! – este cel din fotografia de mai jos. (Pentru a deosebi mai usor cele doua modele de baza si pentru a le organiza mai repede in regrupari, fiecare pe carabinierele lor, am inlocuit tecile din plastic termoretractabil transparent montate din fabrica peste zona sertizarii cablului cu altele colorate: rosu pentru Offsets si albastru pentru Wallnuts).

Rack-ul meu de nuci

De foarte multe ori, de regula in traseele pe calcar si pe conglomerat, pe langa (o parte dintre) aceste nuci, mai folosesc si un set de hex-uri DMM Torque Nuts, dar despre acestea vom discuta in articolul urmator.