Una dintre obligatiile unui amenajator de trasee de escalada sportiva este sa monteze spiturile in asa fel incat coarda de asigurare sa aiba un traseu cat mai rectiliniu, iar aceasta maniera de echipare le permite cataratorilor sportivi sa foloseasca bucle de asigurare destul de scurte. Mai mult, aceste bucle sunt adesea agatate in prealabil in punctele de asigurare de pe traseu, deci greutatea lor nu constituie o problema, din moment ce cataratorul respectiv nu mai trebuie sa le care pe ham in timp ce se catara.

Din aceasta cauza, criteriul care primeaza in alegerea marimii si formei carabinierelor folosite in escalada sportiva este usurinta cu care se asigura coarda, iar pentru bucle este important sa poata fi apucate mai usor cu mana de catre catarator atunci cand acesta „lucreaza” un traseu, deci acestea sunt confectionate din chinga mai lata si mai rigida.


In catararea traditionala lucrurile stau cu totul altfel. Ca practicant al acestui stil, trebuie sa-ti montezi singur protectiile si sa le extinzi cu bucle de lungimi adecvate, astfel incat sa nu-ti „tricotezi” coarda prin asigurarile de pe traseu, pentru ca, de multe ori, posibilitatile de asigurare se afla destul de departe de linia pe care te cateri. De asemenea, trebuie sa-ti cari singur tot echipamentul necesar, pentru ca stanca din fata ta este „curata” (si asa trebuie sa ramana si dupa trecerea ta pe acolo !).

In aceste conditii, prioritatile se schimba: carabinierele folosite in trad trebuie sa fie cat mai usoare, motiv pentru care adesea sunt ceva mai mici, au clapetele din sarma si au sectiuni complexe, atent proiectate astfel incat sa ofere rezistenta necesara in conditiile celei mai reduse greutati posibile. La randul lor, buclele de asigurare trebuie sa aiba lungimi corespunzatoare pentru a putea evita schimbarile de directie ale corzii (sau corzilor), iar chinga folosita este bine sa fie cat mai subtire, mai usoara si mai flexibila (ergonomia buclelor nu mai este o conditie necesara pentru ca „tragerea de bucla” nu este o manevra specifica stilului de catarare libera traditionala).

Mie mi-au trebuit cativa ani pentru a reusi sa ma conformez acestor cerinte (experienta te invata…) , dar in prezent, dupa destul de multe „ajustari” (adica dupa ce am tot cumparat si am vandut echipament…) cred ca am ajuns sa am cele mai potrivite (dupa parerea mea…) bucle de asigurare pentru traseele de catarare curata, adica cele din fotografia de mai jos.

Buclele mele pentru catararea curata
Buclele mele pentru catararea cu protectii mobile

In principiu, folosesc doua lungimi de bucle (toate din chinga Dyneema): opt bucle express de 25 cm x 10 mm si opt anouri de 60 cm x 8 mm pe care le folosesc ori triplate ca in imagine ori extinse. Proportia dintre buclele „express” si anourile de 60 cm pe care le iau intr-un traseu variaza in functie de corzile folosite: prefer sa am mai multe bucle de 25 cm atunci cand folosesc o pereche de semicorzi si mai multe anouri extensibile atunci cand ma catar cu o coarda simpla.

Am preferat produse DMM pentru ca buclele express de la ei au cusute la interior niste inele din cauciuc care blocheaza pe pozitie carabiniera pentru coarda, iar chinga folosita pentru buclele de 60 cm este de calitate foarte buna (am folosit si niste bucle similare de la Mammut care dupa un sezon pareau gata sa se destrame, in timp ce acestea de la DMM inca arata ca noi dupa ce au suferit numeroase abuzuri in destul de multe trasee…).

De asemenea, mai folosesc doua anouri Dyneema de 120 cm tot de la DMM, pe care le-am preferat pentru ca au cusatura anoului protejata cu o teaca transparenta din plastic termoretractabil, astfel incat aceasta sa nu se uzeze prin abraziune cu stanca (cel mai adesea, buclele respective le folosesc pentru asigurari naturale: clepsidre, copaci, colti de stanca etc.).

De obicei, in traseele de mai multe lungimi mai iau cateva anouri de 60 cm echipate cu cate o singura carabiniera (Wild Country Xenon Light, un model care mi-a placut foarte mult, dar care acum nu se mai fabrica…), pe care le port in banduliera (cele albastre din stanga-jos). Acestea sunt foarte utile pentru asigurarile naturale, dar si pentru extinderea protectiilor care au deja o carabiniera (de exemplu friend-urile).

In partea din dreapta-jos a fotografiei mai sunt si doua bucle din cate 7 m de cordelina de 7 mm pe care le folosesc (impreuna cu cateva carabiniere usoare cu siguranta) la egalizarea ancorelor de regrupare.

In privinta carabinierelor, in timp am incercat mai multe modele usoare, dar niciunul nu m-a satisfacut pe deplin.

De exemplu, cea mai usoara dintre carabinierele pe care le-am avut, CAMP Nano, are clapeta prea scurta, este prea mica si din acesta cauza este greu de folosit, iar Mammut Moses are 28 g, dar are un „nas” care poate sa agate cablurile nucilor sau chinga de 8-10 mm a buclelor, riscand astfel sa ramana prinsa intr-o pozitie in care rezistenta ei este compromisa.

In final, am descoperit carabiniera Phantom de la DMM, care are forma si marimea perfecte (pentru mine) si care cantareste doar 26 g datorita sectiunii ei foarte elaborate, obtinute prin forjare la cald. Datorita acestor calitati, folosesc acest model de carabiniera la capatul pentru protectie al tuturor buclelor mele de asigurare.

De asemenea, folosesc Phantom  si pentru protectiile care au nevoie de o carabiniera proprie (friend-uri, Tricams, Big Bros, Torque Nuts) pentru care folosesc carabiniere colorate in aceleasi nuante ca si protectiile respective (cu totul am vreo 50 de DMM Phantom !).

La capatul pentru coarda al buclelor de asigurare folosesc carabiniere Alpha Light, tot de la DMM, pe care le-am primit – la cererea mea – in cadrul sponsorizarii de la aceasta firma.

Aceste carabiniere au doar 32 g, au o forma foarte atent proiectata pentru a usura asigurarea corzii, iar clapetele lor din sarma se inchid intr-un canal din nasul carabinierei, astfel incat sa nu se agate de chingi, cabluri sau cordeline. Pentru mine, modelul Light este suficient de mare, dar DMM fabrica si un alt model numit Alpha Trad, care are aceleasi caracteristici, dar este „full size” (si cantaraste doar cu cateva grame mai mult).

De la stanga la dreapta: carabiniere DMM Phantom, Alpha Light si Revolver
De la stanga la dreapta: carabiniere DMM Phantom, Alpha Light si Revolver

Un alt model mai special de carabiniera pe care il fabrica DMM este Revolver, care are un scripete incorporat. Eu folosesc doua bucle de 30 cm echipate cu DMM Revolver (cele negre din centru-dreapta din fotografia de mai sus), care sunt foarte utile pentru reducerea frecarilor acolo unde nu pot fi evitate schimbarile de directie ale corzii.

Unul dintre cazurile in care folosesc intotdeauna o asemenea bucla este atunci cand secundul nu poate fila de la baza stancii, iar coarda face un unghi in dreptul primei protectii (care trebuie sa fie multi-directionala !)

De asemenea, la capetele unei traversari ceva mai lungi o asemenea bucla ma ajuta sa micsorez frecarile, in conditiile in care nicio extensie (de lungime rezonabila…) n-ar fi suficienta pentru a compensa schimbarea de directie a corzii.

Un alt exemplu de folosire a unei bucle echipate cu carabiniera DMM Revolver este in fotografia de mai jos, care a fost facuta in traseul Thunderbolt din Veliko Tarnovo.

In acest traseu, dupa o traversare pe sub un tavan, se continua catararea direct in sus, pe un diedru, iar coarda s-ar putea intepeni in fisura de la capatul tavanului sau in cazul cel mai bun, se va freca de muchia ascutita a marginii din stanga a acestuia. In acest caz, a fost nevoie sa montez o protectie directionala, care sa dirijeze coarda in afara zonei periculoase (un friend intr-o fisura orizontala), iar pe acesta l-am asigurat cu o bucla Revolver pentru micsorarea frecarilor.

Revolver Thunderbolt