Cu ajutorul lui Andrei Gruia si al lui Alex Gavan, saptamana trecuta am curatat trei linii noi de trad care se desfasoara pe niste fisuri aflate la cca. 60 m in dreapta sectorului Diedrelor din faleza Sv. Troitsa Sud, Veliko Tarnovo.

Pentru cotarea conditiilor de asigurare si a expunerii din trasee am folosit scala italiana de apreciere a riscului pe care am propus-o  in articolul: cotarea traseelor de trad din Romania.

the-corners

Primul traseu din stanga se numeste „The Left Crack”, are cam 25 m, 6a R2 (poate 6a+?) si are doua variante de intrare, pe doua fisuri care converg spre un prag aflat la vreo 8-10 m (eu am urcat varianta din stanga, care este ceva mai dificila). Pentru asigurarea crux-ului aflat aproape de final ar fi bune niste nuci mici (DMM Brass Offset ?).

Urmatoarea linie, „The Right crack” 6a R1, urca paralel cu primul traseu, la cca. 5 m in dreapta acestuia, pana la topul comun cu doua ancore mecanice Fixe cu lant.

cracks
Pe cele doua fisuri din stanga se poate intra in The Left Crack, iar pe fisura din dreapta se urca in The Right Crack

Linia cea mai din dreapta se numește „The Fallen Angel”, pentru ca in seara zilei in care am descoperit fisura am aflat ca prietenul meu Rudi tocmai murise intr-un accident de BASE jumping…

Linia asta este cea mai interesanta dintre cele trei si una dintre cele mai frumoase din zona: 35 m de catarare sustinuta pe fisuri cu protectii bune, cu un crux de 6b.

falen
Intrarea in „The Falen Angel” 6b R1, 35 m