Acest articol a fost extras din manualul „Cățărarea tradițională și de aventură”, care poate fi comandat pe site-ul  https://www.trad.verticon.ro/ (expediere prin curier) sau poate fi cumparat de la anumiti distribuitori.


Atunci când secundul din lungimea de coardă precedentă preia conducerea pe următoarea lungime (cățărare „cap schimbat”), acesta are nevoie să se oprească în regrupare doar pe durata scurtă în care coechipierul repoziționează dispozitivul de asigurare și îi transferă restul de echipament, pe care nu l-a folosit în lungimea precedentă, apoi poate continua cățărarea în cap de coardă. În acest caz, regruparea trebuie să ofere posibilități de auto-asigurare doar pentru cel care a amenajat-o, care poate construi ancora folosind doar corzile de asigurare.

Aceasta metodă economisește timp, iar capul de coardă nu mai are nevoie de materiale suplimentare (cordelină sau anouri) pentru amenajarea regrupărilor. Pentru aceasta însă, trebuie să mai aibă suficientă coardă la sosirea în regrupare, iar lungimea următoare trebuie să nu fie „întinsă”, pentru că o parte din lungimea corzilor va fi folosită pentru amenajarea ancorelor de regrupare.


Dacă pentru ancora de regrupare se folosesc trei protecții mobile apropiate, pentru amenajarea ei se poate folosi nodul din imaginea de mai jos. În prima fază, pe coarda de asigurare se face o buclă de lungime adecvată cu un nod opt. Apoi, bucla se trece din nou prin nod, rezultând astfel trei bucle care pot fi prinse în carabinierele celor trei protecții.

Este de remarcat că prin aceasta metodă se obține o distribuire mai bună a încărcărilor, pentru că lungimile buclelor se pot ajusta în funcție de direcțiile solicitărilor, chiar dacă egalizarea va fi afectată destul de mult de frecările din nod. Totuși, aceste frecări ar amortiza și șocul pe care l-ar putea produce cedarea uneia dintre protecții.

Dacă folosești această metodă „minimalistă” de amenajare a regrupării, punctul principal al ancorei (în care va fi montat dispozitivul de asigurare a secundului) se poate realiza cu o buclă făcută cu un nod opt pe coarda liberă (cea care pleacă din ancoră spre cățărătorul asigurat). De asemenea, dacă este nevoie, pe o asemenea buclă se poate conecta și protecția direcțională din componența ancorei.


De regulă, regrupările echipate cu protectii fixe din trasee sunt formate din câte două ancore chimice sau mecanice, montate la distanță de 20 – 30 cm una de alta, ceea ce satisface atât condiția de redundanță, cât și pe cea de rezistență a protecțiilor, pentru că în principiu, conform standardelor, fiecare dintre aceste ancore ar trebui să suporte o încărcare de cel puțin 25 kN.

Dacă ești absolut sigur că de cele două protecții din regrupare „poți atârna un camion”, cea mai simplă metodă de regrupare pe care o poți folosi este să te auto-asiguri cu noduri cabestan cu carabiniere cu siguranță la ambele ancore, fie în serie, cu nodurile unul după celălalt, dacă folosești o coardă simplă, fie în paralel, cu fiecare dintre cele două semicorzi la câte una dintre ancore, iar secundul va fi filat cu un dispozitiv cu autoblocare conectat pe protecția care are poziția cea mai convenabilă (ceea ce este suficient, pentru că dacă aceasta ar ceda, solicitările ar fi preluate de cea rămasă prin intermediul auto-asigurării tale).

În cazul unei corzi simple, poți folosi la fel de bine nodul „urechi de iepure” din fotografia de mai jos, care îți va lua doar cu puțin mai mult timp decât legarea directă cu noduri cabestan. Mai întâi, se face o buclă cu un nod opt, apoi capătul buclei se introduce înapoi prin nod (1) și se trece peste celelalte două bucle rezultate (2), care pot fi folosite pentru asigurare după strângerea nodului (3). Dacă simți nevoia, lungimile celor două brațe pot fi reglate cu ușurință astfel încât să fie tensionate în mod cât mai egal pe direcția solicitărilor.

Publicitate