Acest articol a fost publicat în capitolul „Echipament” al manualului „Cățărarea tradițională și de aventură”, care poate fi comandat pe site-ul https://www.trad.verticon.ro/ (expediere prin curier) sau poate fi cumpărat de la anumiti distribuitori.
În cățărarea tradițională, datorită dispunerii neregulate a posibilităților de asigurare față de direcția de înaintare, de cele mai multe ori protecțiile trebuie să fie extinse, astfel încât să se evite schimbările de direcție ale corzilor, unde ar putea să apară atât forțe de frecare, cât și forțe care să solicite protecțiile în direcții defavorabile. Pentru extinderea protecțiilor se folosesc bucle de asigurare asemănătoare celor folosite în escaladă – dar ceva mai lungi (25-30 cm) și mai flexibile decât acestea – și anouri de diferite lungimi, echipate cu câte una sau două carabiniere. Cel mai frecvent sunt folosite anourile de 60 cm, dar în anumite trasee pot fi utile și câteva anouri de 120 cm sau chiar mai lungi.
Pentru a ușura alegerea lor de pe ham, este de preferat să alegi câte o culoare distinctă pentru chinga și/sau carabinierele buclelor de aceeași lungime (de exemplu roșu pentru buclele de 60 cm, albastru pentru cele de 120 cm etc.).

Datorită forțelor mari care apar în cazul căderilor, urechile spiturilor sau pitoanelor folosite în trasee pot produce bavuri (muchii ascuțite) pe interiorul carabinierelor folosite pentru asigurare.

Dacă o asemenea carabinieră va fi folosită ulterior pentru asigurarea corzii, bavurile ar putea produce scămoșarea sau chiar ruperea tecii acesteia. Din această cauză, buclele de asigurare trebuie să aibă carabiniere dedicate, atât la capătul pentru protecție cât și la cel pentru coardă. Pentru a se distinge ușor, acestea vor avea culori diferite sau vor fi marcate cu bandă adezivă sau prin alte metode.
Personal, prefer să folosesc bucle diferite pentru traseele de escaladă și pentru cele de trad, pentru a evita deteriorarea chingilor protecțiilor mobile prin asigurarea lor cu o carabinieră care are bavuri produse de urechile spiturilor.
În cazul în care se folosesc anouri deschise, iar carabiniera pentru coardă este fixată pe poziție cu un inel din cauciuc (1), în anumite circumstanțe apare pericolul de desprindere accidentală a acesteia.
Dacă se întâmplă ca chinga să fie trecută prin carabinieră (2), se ajunge în situația în care carabiniera este detașată de anou și este susținută doar de inelul din cauciuc (3).

În mod evident, în acest caz, rezistența asigurării este nulă!
Pentru că aceasta poziție a carabinierei poate trece neobservată în momentul folosirii buclei, pentru a preveni accidentele, este de preferat să renunți la inelul de cauciuc de pe anourile deschise.