Acest articol a fost publicat în capitolul „Coborârea din perete” al manualului „Cățărarea tradițională și de aventură”, care poate fi comandat pe site-ul  https://www.trad.verticon.ro/ (expediere prin curier) sau poate fi cumpărat de la anumiti distribuitori.


Amplasamentul ancorelor de rapel

Atunci când vrei să construiești o ancoră pentru rapel, trebuie să cauți o poziție în care să existe protecții naturale solide (copaci, clepsidre, colți de stâncă etc.), protecții fixe „de încredere” sau posibilități suficiente pentru montarea protecțiilor mobile (fisuri în rocă sănătoasă, cu deschideri și orientări adecvate) și care să ofere spațiu pentru regruparea întregii echipe de coardă.

Poziția ancorei de rapel trebuie să permită recuperarea cu ușurință a corzilor, motiv pentru care trebuie să eviți zonele în care corzile s-ar putea freca de stâncă sau s-ar putea înțepeni în fisuri, în pământul de pe brâne sau în vegetația de pe traseu. Dacă sub ancoră se află un obstacol care poate cauza frecări mari sau care ar putea împiedica trecerea nodului de legare a celor două corzi, este de preferat ca punctul de rapel să fie poziționat sub acesta (de exemplu, prin prelungirea buclei de egalizare a ancorei).

O altă condiție care trebuie respectată este siguranța amplasamentului. Ai grijă ca în zona respectivă să nu existe elemente care ar putea provoca accidente: muchii ascuțite care ar putea să taie corzile, porțiuni friabile din care s-ar putea disloca bolovani în timpul coborârii sau atunci când se recuperează rapelul etc.

Montarea corzilor în punctul de rapel

Dacă folosești o coardă simplă, aceasta trebuie să fie trecută prin punctul de rapel astfel încât mijlocul ei să se afle în dreptul ancorei. Pentru a ușura montarea rapelului, cele mai multe corzi au jumătatea marcată cu o cerneală specială de culoare diferită sau printr-o schimbare vizibilă de model sau de culoare în țesătura tecii. În cazul în care coarda folosită nu are marcaj median, unul dintre capetele corzii se trece prin punctul de rapel, apoi ambele fire se filează împreună începând de la capete, până când mijlocul corzii ajunge la ancoră. La fel trebuie procedat și pentru verificarea marcajului existent, în cazul în care folosești o coardă al cărei istoric nu-l cunoști (coechipierul care a adus coarda ar fi putut să taie o porțiune foarte uzată de la unul dintre capete, caz în care marcajul nu mai arată mijlocul corzii!).

Atunci când pentru rapel sunt necesare două corzi, acestea vor fi legate între ele, iar nodul va fi poziționat în apropierea punctului de rapel.

După ce ai trecut corzile prin punctul de rapel, la cele două capete trebuie făcute noduri de siguranță (nodul dublu din imagine) care la nevoie să se blocheze în dispozitivul de rapel, împiedicând astfel căderea dincolo de capetele corzilor  (una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor petrecute la coborârea în rapel!). Înainte de recuperarea rapelului, trebuie să-ți amintești  să desfaci nodul de siguranță de pe coarda liberă!

Cele două fire se strâng separat („fluture”, nu colac, pentru a evita torsionarea lor!) și se aruncă pe rând în afară. Pentru a evita încurcarea corzilor sau agățarea lor de relieful stâncii, trebuie să țintești o zonă lipsită de obstacole și să ții seama de direcția și de intensitatea vântului, iar pentru a preveni întâmplările neplăcute, în prealabil trebuie să strigi „coardă!” pentru a-i avertiza pe cei care s-ar putea afla dedesubt că urmează să arunci corzile.


Pentru a evita accidentele sau incidentele care ar putea perturba coborârea, atunci când pregătești un rapel trebuie să iei următoarele măsuri de siguranță:

  • Asigură-te că după ce ai montat rapelul, cele două capete libere ale corzilor se află la același nivel. (Dacă folosești două corzi înnodate, înainte de a monta rapelul asigură-te că acestea au aceeași lungime).
  • Nodul cu care sunt legate între ele cele două corzi trebuie să fie poziționat în așa fel încât să nu împiedice recuperarea rapelului. Astfel, dacă bucla, carabiniera sau maillon-ul prin care trece coarda de rapel se află într-un plan paralel cu stânca, nodul va fi poziționat pe coarda care se află dedesubt (spre perete). În caz contrar, în timpul recuperării rapelului, coarda de care se trage ar presa coarda liberă între carabinieră și stâncă, ceea ce ar produce blocarea ei.
  • Pentru a preveni scăparea corzilor, este de preferat ca până la finalizarea montării rapelului, acestea să fie asigurate în ancoră cu un nod cabestan.
  • Dacă sub ancoră se află un obstacol care ar putea produce blocarea nodului de legare a corzilor (marginea unui prag, o muchie orizontală, o rădăcină de copac etc.), ultimul cățărător care coboară va avea grijă să tragă nodul sub obstacolul respectiv. În acest caz, capetele corzilor se vor decala. Asigură-te că rapelul mai ajunge în regruparea următoare!
Publicitate