Într-un traseu cu mai multe lungimi de coardă, în care va trebui să stai destul de mult în regrupări, ai nevoie de un ham confortabil, cu centura mai lată și bine capitonată. Buclele pentru picioare trebuie să poată fi ajustate în funcție de grosimea hainelor pe care le porți, iar chingile elastice de la spate trebuie să fie detașabile pentru a putea răspunde „chemărilor naturii” fără să-ți scoți hamul. De asemenea, este important ca hamul să aibă suficiente bride pentru organizarea echipamentului de care ai nevoie în traseu, iar acestea trebuie să fie poziționate astfel încât echipamentul să fie ușor accesibil, dar să nu-ți incomodeze mișcările.

De-a lungul timpului, am tot încercat să găsesc un ham care să „bifeze toate căsuțele”: să fie confortabil, ajustabil și durabil și să aibă destule bride pentru echipament, care sa fie puse acolo unde trebuie. Am încercat tot felul de hamuri făcute „special” pentru cățărarea tradiționala/Big Wall/multipitch: Big Gun de la Black Diamond, Petzl Calidris, DMM Renegade, Wild Country Syncro (modelul vechi, care nu se mai fabrică; recent, am cumpărat si modelul cel nou, care este încă în probe). Fiecare dintre aceste hamuri (destul de scumpe!) avea niște hibe… era bun, dar nu destul de bun!

Acum câțiva ani am descoperit hamul Ascent (cel din fotografie), fabricat de italienii de la Climbing Technology, pe care de atunci îl folosesc în exclusivitate. Acest model, deși are prețul mult mai mic (jumătate?!) decât hamurile pe care le-am avut in trecut, le cam „bate” pe toate în privințele care mă interesează pe mine.


Acest model de ham poate fi cumparat/comandat online de la magazinul Rock’n’Snow.

Atentie, marimile din tabelul furnizat de fabricant sunt putin exagerate: initial am comandat marimea XL, in ideea ca o sa folosesc hamul si in catararea de iarna, peste mai multe straturi de haine, dar acesta s-a dovedit prea mare si a trebuit sa-l schimb cu un M-L!

Aceasta recenzie nu este „sponsorizata”! Articolul reprezinta parerile mele, formate in urma folosirii hamului in aproape toate traseele parcurse in ultimii cinci ani.


„Ascent” este cusut foarte bine, cu atenție la detalii și cu materiale de bună calitate și rezistente. Hamul meu are aproape cinci ani (în care nu l-am menajat deloc) și încă nu-și arată vârsta, deși l-am folosit și la cățărare în tot felul de trasee pe gheață și pe stâncă (inclusiv în zone cu rocă foarte abrazivă cum este gresia din Wadi Rum sau conglomeratul din Belogradchik) și la amenajarea traseelor de escaladă (poate că ar trebui totuși sa-mi cumpăr unul nou?!).

Un traseu trad pe conglomeratul extrem de abraziv de la Belogradchik, BG

Construcția centurii și a buclelor pentru picioare (care se reglează cu câte o cataramă) face ca acestea să distribuie forțele pe toată suprafața lor (care este destul de mare) ceea ce face ca hamul sa fie deosebit de confortabil. Ajustarea centurii se face cu două catarame care permit poziționarea simetrică a bridelor pentru echipament (știi hamurile acelea la care atunci când adaugi o jachetă echipamentul de pe partea cu catarama migrează către spate, nu? La Ascent nu se întâmplă așa!)

Cu toate aceste calități, factorul decisiv în alegerea hamului a fost că acesta este prevăzut cu șase bride pentru echipament – câte două mari în față și una mai mică la spate pe fiecare parte – iar poziția acestora este perfectă (pentru mine…): nici prea în față, ca sa-mi atârne buclele sau protecțiile mobile de pe ele peste picioare atunci când mă cațar pe fețe căzute, nici prea în spate, astfel încât să devină dificil să aleg de pe ham materialele de care am nevoie.

Numărul bridelor pentru echipament ar putea să pară excesiv, dar acestea sunt foarte necesare pentru organizarea întregului echipament de care aș avea nevoie în traseu (nu trebuie să fie încărcate la maxim, trebuie doar să găsești cu ușurință ceea ce ai nevoie, de fiecare dată!).

De exemplu, sistemul meu de organizare pe acest ham a echipamentului pentru traseele de trad este următorul:

Pe brida din față-dreapta pun carabinierele cu nuci aranjate pe mărimi: cele mici în față, cele mai mari spre spate. În mijloc-dreapta, pun jumătate din buclele de asigurare de 25 cm și de 60 cm (triplate, astfel încât să le pot folosi și la 20 cm și extinse la 60 cm) și câteva carabiniere libere, iar la spate, pun una sau două bucle de 120 cm (răsucite) și extractorul de nuci.

Pe partea stângă, începând cu prima brida din față, pun protecțiile active: carabiniera cu Ball Nuts, dacă acestea sunt necesare în traseu, apoi friend-urile de la mic la mare, fiecare pe carabiniera proprie, iar pe brida următoare pun celelalte bucle de asigurare.

În stânga-spate este locul mănușilor pentru filat, al dispozitivului de asigurare și al cordelinei, anourilor și carabinierelor necesare pentru amenajarea regrupării, de care nu am nevoie în timpul cățărării.

Publicitate