Acum cativa ani, regretata noastra prietena Silvia Murgescu (Silvique) scria in blogul ei ca aflandu-se la baza unui traseu din Peretele Central din Vratsa, BG discuta cu coechipierul ei despre „cum zicea Laurentiu pe site ca trebuie puse pe ham friend-urile: toate pe o carabiniera sau fiecare pe carabiniera proprie?

Cred ca se referea la acest articol, care intre timp a fost publicat in manualul „Cățărarea tradițională și de aventură”. Cartea poate fi comandata pe site-ul  https://www.trad.verticon.ro/ (expediere prin curier) sau poate fi cumparat de la anumiti distribuitori.


În cățărarea tradițională, chiar și atunci când studiezi cu grijă traseul și alegi în mod judicios materialele de care ai nevoie pentru ascensiunea respectivă, poți ajunge să cari cu tine destul de mult echipament. Pentru a reuși să te descurci printre snopurile de nuci, friend-uri, bucle de asigurare de diferite lungimi și celelalte lucruri de care ai nevoie în traseu, trebuie să fii extrem de ordonat.

În privința organizării echipamentului pe ham, trebuie să-ți pui la punct un sistem care să se potrivească nevoilor tale, pe care să-l aplici de fiecare dată, atât la baza traseului, atunci când te pregătești pentru ascensiune, cât și în regrupări, atunci când iei de la secund protecțiile recuperate de pe ultima lungime de coardă.

Pentru acest sistem nu există reguli stricte. Totul depinde de preferințele personale și de eficiența pe care ți-o dă aranjamentul respectiv în găsirea rapidă a piesei de echipament de care ai nevoie. Totuși, este de preferat ca protecțiile să fie purtate pe bridele din față, astfel încât să le poți vedea atunci când trebuie să alegi piesa potrivită, iar buclele de asigurare, sortate pe mărimi, pot să stea mai în spate, pentru că pe acestea nu ai nevoie să le vezi atunci când le iei de pe ham. De asemenea, trebuie să ai grijă ca greutatea echipamentului de pe ham să fie repartizată cât mai uniform, astfel încât să nu te dezechilibreze în timpul cățărării.

Protecțiile echipate cu bucle din chingă sau cordelină (friend-urile, Big Bros, hex-urile mari și tri-camele) se pun pe ham fiecare pe carabiniera proprie, care de multe ori poate fi folosită direct pentru asigurare, dacă traseul are o linie directă sau dacă bucla cu care este echipată protecția este suficient de lungă. Materialele care nu vor fi folosite pe parcursul lungimii de coardă (echipamentul necesar pentru amenajarea regrupării, dispozitivul de asigurare, mănușile pentru filat etc.), pot fi puse mai în spate, într-o zonă mai greu accesibilă a hamului.

Pentru a economisi spațiul disponibil de pe bridele de echipament, dacă ai două friend-uri identice (dubluri), unul dintre ele va fi prins pe ham, iar celălalt poate fi prins de carabiniera primului. De asemenea, mai multe carabiniere libere pot fi puse pe una dintre ele, care va fi prinsă pe ham.

Dacă posibilitățile de asigurare din traseu sau din lungimea de coardă care urmează sunt evidente (sau dacă ai informații despre acestea din alte surse sau dintr-o ascensiune anterioară), poți aranja protecțiile pe ham în ordinea în care vor fi folosite, începând din față spre spate și ținând cont de partea pe care vor fi montate. În aceste condiții, pentru micșorarea timpului necesar pentru asigurare, fiecare protecție poate fi deja echipată cu o buclă de asigurare de lungime adecvată.

Publicitate