Acest articol este extras din manualul „Cățărarea tradițională și de aventură”, care poate fi comandat pe site-ul https://www.trad.verticon.ro/


Dacă retragerea din traseu trebuie făcută prin rapeluri lungi, dar din diferite motive preferi să urci asigurat cu o coardă simplă, poți folosi o cordelină ceva mai lungă decât coarda (adică cel puțin lungimea corzii plus alungirea acesteia sub greutatea celui care coboară) cu ajutorul căreia vei putea dubla lungimea rapelurilor. Este de preferat ca această cordelină să fie statică, astfel încât să nu se alungească prea mult sub sarcină (pe piață există cordeline fabricate special pentru aceasta utilizare).

Pentru această metodă, este necesar ca ancora de rapel să fie echipată cu o za rapidă (maillon), prin care vei trece un capăt al corzii, apoi faci o buclă cu un nod opt pe care o prinzi cu o carabinieră cu siguranță înapoi pe coardă. Practic, coarda va fi ancorată prin blocarea acestui nod în za (nodul va fi prea mare ca să treacă prin aceasta) și va fi asigurată cu ajutorul carabinierei. De bucla înnodată la capătul corzii vei lega un capăt al cordelinei, iar celălalt capăt îl vei lega undeva pe ham, astfel încât să nu îl scapi în timpul coborârii. Rapelul se va face pe coarda simplă, apoi aceasta se recuperează trăgând de cordelină.

Din cauză că nodul și carabiniera care trebuie trase jos cu ajutorul cordelinei sunt destul de voluminoase, este posibil ca acestea să se înțepenească în fisuri sau pe muchiile orizontale, făcând recuperarea corzii foarte dificilă. De asemenea, nodul ar putea să agațe pietre instabile, pe care să le disloce. Din aceasta cauză, metoda trebuie să fie folosită cu precauție.


Metoda de rapel pe coardă simplă descrisă mai sus poate fi folosită și în cazul în care una dintre corzi a fost deteriorată pe parcursul ascensiunii și nu mai inspiră încredere. În acest caz, poți să cobori pe coarda rămasă intactă și să recuperezi rapelul cu ajutorul celeilalte corzi (sau dacă folosești o coardă simplă, poți să cobori pe jumatătea de coardă neafectată și recuperezi rapelul cu jumătatea pe care se află zona deteriorată).

Publicitate