Seria „tips & tricks” din manualul „Catararea traditionala si de aventura” continua!

„Atunci când extinzi o protecție, trebuie să acorzi atenție pozițiilor carabinierelor și să eviți ca acestea să facă pârghie pe stâncă, să se rezeme pe proeminențe care ar putea deschide clapeta, să se înțepenească în fisuri sau să fie întoarse în poziții în care ar putea fi solicitate transversal sau triaxial.

O situație deosebit de periculoasă apare atunci când carabiniera pentru coardă a buclei de asigurare se reazemă pe o suprafață orizontală sau cu înclinație mică a stâncii. Dacă această asigurare ar opri o cădere, coarda cățărătorului ar presa carabiniera pe coarda de dedesubt, pe care ar bloca-o. Căderea respectivă ar fi amortizată doar de coarda dintre asigurare și cățărător, deci ar avea factorul 2, chiar dacă s-a produs către sfârșitul lungimii de coardă.

Din această cauză, dacă asigurarea este montată imediat deasupra unui prag, este important ca extensia să fie suficient de lungă, astfel încât carabiniera prin care este trecută coarda să atârne liber, în afara pragului. (În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că încărcările suportate de asigurarea respectivă vor fi direcționate către marginea pragului și să orientezi protecția în consecință).

Publicitate