Primavara trecuta am inceput amenajarea unei noi zone de catarare pe niste faleze pe care Catalin Boroi le-a descoperit intamplator la Shirokovo, cand s-a ratacit prin Bulgaria in drumul spre casa.

Dupa primele iesiri in zona, pentru ca am realizat ce potential enorm au falezele de acolo, i-am mai cooptat si pe alti prieteni care sa ne ajute (Alexandru Maroiu, Andrei Gruia, Paul Samoila) si ne-am pus pe treaba, iar pana acum am echipat  deja 19 trasee de escalada sportiva cu lungimi intre 18 si 38 m si mai avem in plan multe altele, la care inca n-am avut timp sa ne uitam cu atentie.

Conform principiului pe care l-am adoptat si in celelalte zone amenajate de noi –  „daca o linie se poate asigura cu mobile, atunci ramane neechipata si se urca trad” – printre traseele de escalada am identificat si noua linii de trad, pe care le-am curatat si le-am echipat cu topuri cu cate doua ancore cu inel, iar in acest articol, datorita temei blogului – catararea curata – le prezint doar pe acestea.

(Topo-ul complet, care include si traseele de escalada sportiva poate fi gasit pe blogul meu despre escalada).


Probabil ca pana acum n-ai auzit de Shirokovo. Este un sat foarte mic, aflat la sud-est de Dve Mogili, la confluenta raurilor Baniski Lom si Cherni Lom, intr-o zona foarte frumoasa in care sunt multe faleze de calcar pe care cred ca o sa mai avem de lucru si in  anii urmatori. Distanta din Bucuresti pana acolo este de 120 km.

Daca ai GPS, accesul este simplu: ori cauti Shirokovo, ori folosesti coordonatele:
43°32’59.0″N  25°56’25.6″E    sau    43.549726, 25.940435.

Daca esti de moda veche si navighezi dupa stele, mai intai trebuie sa ajungi la Dve Mogili: ori mergi pe E 85 (spre Byala), iar cam dupa 27 km de la Ruse o iei la stanga (indicator Dve Mogili – 6 km), ori o iei pe drumul care trece prin Basarbovo, apoi prin Ivanovo, dupa care urmeaza Dve Mogili.

Din centrul localitatii, o iei la stanga spre Borovo (indicator), treci calea ferata si o tii drept pana la Shirokovo, pe care il traversezi. Falezele cu trasee se afla la cateva sute de metri dupa panoul de iesire din localitate (spre sud). Atentie, din sat trebuie sa mergi drept inainte, nu trebuie sa treci podul spre stanga, catre Ostrita (aflat cam unde este dreptunghiul albastru cu  „5001” din centrul hartii de mai jos).

Daca de la podul mentionat mai sus intri in sat (in directia opusa podului), dupa ce urci o panta, ajungi in „centru”, unde se afla o cismea – singura sursa „publica” de apa din zona.

Shirokovo

Traseele se afla in patru sectoare distincte, dintre care doar sect. 1 intra complet in umbra dupa amiaza, celelalte sunt aproape toata ziua la soare cu mici exceptii: cateva trasee din dreapta sectorului 2, primul traseu din stanga sect. 3 si s-ar putea sa mai fie si altele. Totusi, copacii de la baza fac destula umbra pentru pauzele dintre trasee 🙂

Sectoare

Liniile de trad sunt grupate in sectoarele 2 si 3 si au dificultati de la 6a+ pana la 7a si lungimi de 25 – 35 m. Sase dintre ele au fost deja urcate si asteapta repetari. Pe celelalte trei linii, cele care sunt marcate in topo ca „proiecte”, inca n-am apucat sa urc, pentru ca am fost tot timpul ocupat cu echiparea si curatarea traseelor.

Pentru cat am muncit sa le scot la lumina, as vrea sa fiu eu cel care face prima ascensiune a liniilor respective, asa ca va rog ca deocamdata sa le considerati „proiecte inchise” – pana cand le urc sau pana cand ma dau batut si anunt ca au devenit „proiecte deschise”.

Traseele din sectorul 2 (click pentru imaginile cu rezolutie mare)

Sectorul 2

Sectorul 2 - schita

In stanga sectorului 2 se afla doua linii foarte frumoase, una dintre ele in faza de proiect (inchis) iar cealalta  – Close Call, 6a+ R, 32 m – deschisa „publicului larg”.

Close Call este cotata R pentru ca la inceput asigurarea se face cu doua nuci „micro”, apoi – pentru o miscare – s-ar putea folosi (optional) niste carlige Cliff  agatate in alveole si lestate cu o piesa mai grea de echipament, dar prizele sunt destul de bune, iar miscarile nu sunt dificile. In rest, protectiile sunt bune si suficiente (atentie, la inceputul traversarii spre dreapta, catre fisura evidenta, exista o clepsidra solida, care trebuie asigurata cu un anou).

Sectorul 2 - trad stanga

Ceva mai la dreapta se afla traseul Vasilică (6a+, 30 m) care se desfasoara pe o linie destul de vizibila. Cu toate ca gradul traseului nu este prea mare, parcurgerea lui pune ceva probleme datorita celor doi pasi cheie, primul destul de greu de asigurat iar al doilea – o fisura larga si incomoda (un friend #4 ar fi util…) – destul de greu de catarat.

In fotografia de mai jos este Alexandru Maroiu la topul traseului, dupa prima repetare a acestuia, facuta imediat dupa premiera, pe 1 ianuarie 2018 (ceea ce explica si numele…).

vasilica

La vreo 30 m in dreapta lui Vasilică se afla alte doua proiecte inchise, Gibraltar 6b+ (?), 30 m si Africa 7a (?), 35 m, care au intrarea comuna pe un horn evident, apoi se bifurca de sub tavan, fiecare pe sistemul propriu de fisuri.

Africa 2

In zona centrala a sectorului 2, in dreptul potecii de acces din sosea, se afla traseele The Beauty si The Beast , probabil cele mai frumoase linii de trad din zona.

Sectorul 2 - sport 1

The Beast (6b, 35 m) incepe pe un diedru clar, apoi trece oblic spre dreapta pe sub o serie de tavane cu fisuri bune, pana la topul aflat la 35 m. Datorita lungimii traseului, este bine sa ai cu tine un set complet de friend-uri si cel putin unul de nuci (probabil ca ti-ar fi de folos si niste DMM Offsets…).

The Beauty (6c, 28 m) incepe pe o fata cu alveole in care se pot monta niste nuci micro, apoi prinde o fisura, la capatul careia se traverseaza stanga, catre un punct bun de odihna. De aici se urca un diedru destul de dificil in care am folosit pentru asigurare un Metolius Master Cam #1 (fisura are cam 15 mm largime), dar daca poti, e bine sa montezi doua. La capatul lui, ajungi la o pozitie de odihna, de unde se urca direct in sus pe fisura evidenta, care poate primi destule nuci si friend-uri mici-medii pentru o catarare in siguranta. Pasul cheie se afla chiar la final, pe ultimii metri ai traseului. 🙂

Sectorul 3 este imediat dupa colt, in dreapta sectorului 2 si la el ajungi pe poteca de la baza stancii sau pe cea care urca dinspre sosea. Aici mai sunt inca doua trasee de trad, ambele foarte frumoase, care se desfasoara pe niste formatiuni foarte clare: un diedru perfect si o arcada vizibila inca din sosea.

Sectorul 3

Tradical Corner 6c, 25 m parcurge diedrul evident, a carui fisura destul de ingusta la inceput  ia totusi destule nuci si friend-uri (marimi medii-mari in partea superioara!). Topul traseului se afla in dreapta fisurii finale si este comun cu cel al unuia dintre traseele de escalada.

diedrul trad

Traseul cel mai din dreapta, Arch Enemy (6a+, 25 m) parcurge o arcada evidenta si are o intrare mai „de bouldering” peste fata de la baza diedrului (prima asigurare este o clepsidra, la prima priza cu adevarat comoda, o „galeata” cu margine foarte buna).

Pasul cheie este la inceputul arcadei, unde se intra – cu un pas-doi de bavareza – catre stanga si se poate asigura destul de bine, dar protectiile raman destul de jos cand avansezi pe sub arcada, asa ca ceva mai sus, cand ajungi intr-o pozitie cat de cat comoda, ar fi indicat sa cauti un plasament pentru un friend. Daca te hotarasti sa nu mai asiguri si sa te duci direct catre prizele bune aflate la capatul arcadei, ar fi bine sa nu cazi !

arcada trad

Stiu ca nu mai este nevoie sa va spunem, dar pentru cei care au deschis aparatele mai tarziu, ne facem datoria sa amintim niste reguli:
  • Nu faceti manse prin inelele de la top, folositi carabinierele proprii.
  • Nu faceti focul la baza stancii si in principiu, nicaieri unde se poate produce un incendiu.  (Noi am campat la sectorul 2, unde am facut si o vatra de foc. Daca trebuie, folositi-o pe aceeasi)
  • Nu lasati gunoaie in zonele de catarare.
  • Nu sapati, nu „ajustati” si nu lipiti prize.
Anunțuri