Acesta este un articol pe care l-am scris prin 2014 in celalalt blog al meu. Pentru ca subiectul este legat de catararea curata si este mereu actual, mi s-a parut potrivit sa-l public si aici.


Daca vrei sa incepi sa te cateri cu protectii mobile si incepi sa aduni echipamentul necesar pentru practicarea acestui stil de catarare, te confrunti cu o problema greu de rezolvat: cum sa alegi exact ceea ce ai nevoie dintre toate modelele existente pe piata ?!

Calea logica ar fi sa te gandesti la particularitatile rocii pe care te cateri cel mai frecvent (formele si dimensiunile fisurilor, relieful si rugozitatea peretilor acestora etc.) si la tipul de trasee in care vei folosi echipamentul, iar in functie de acestea sa faci o alegere judicioasa a tipurilor si modelelor de protectii care sunt cel mai adecvate, in functie de caracteristicile lor functionale, de proprietatile materialelor din care sunt confectionate, de geometria acestora sau dupa alte asemenea criterii.

Ei bine, in stadiul in care te afli (adica la inceput), aceasta abordare nu functioneaza, pentru ca deocamdata nu ai destula experienta pentru o asemenea alegere „stiintifica”. Mai tarziu, dupa ce vei acumula „kilometraj” pe trasee trad, poate ca vei avea nevoie doar de o privire in sus spre lungimea de coarda care urmeaza pentru a sti de ce protectii vei avea nevoie, dar acum trebuie sa gasesti alta metoda.

O alta cale, probabil cea mai dificila (si cam absurda…) este cea a incercarilor succesive: cumperi niste protectii pentru cate un „test drive” de cateva trasee, le vinzi in pierdere, cumperi altele, le incerci, le vinzi in pierdere… si tot asa pana cand te saturi sa arunci banii pe fereastra sau pana cand gasesti protectiile care sa te satisfaca pe deplin.

Acesta este un proces frustrant, costisitor si indelungat prin care (din cauza lipsei de informatii) am trecut si eu acum multi ani, nu neaparat pentru ca echipamentul cumparat era de proasta calitate sau nefunctional (toate erau produse „de firma”), ci pur si simplu pantru ca – la nivel de detaliu – nu era exact ce voiam eu.

De exemplu, in materie de friend-uri, eu am trecut de la Rock Empire Robot la Black Diamond Camalots, apoi la DMM 4CU si 3CU, Wild Country Helium Friends, Metolius Master Cams si Power Cams, dupa care la DMM Dragons si in final la Wild Country (New) Friends, care impreuna cu camele de la Metolius (doua seturi de Master) formeaza rack-ul meu actual de protectii active.

(In trecat fie zis, am trecut prin exact acelasi proces si pentru alegerea pioletilor, coltarilor, bocancilor sau articolelor de imbracaminte pentru diverse activitati alpine…).

Trad rack
Echipamentul meu pentru catararea libera traditionala

Desigur, aceste cicluri de cumparare-incercare-vanzare ar putea fi evitate incercand diferite tipuri de protectii pe care le folosesc prietenii tai cataratori de trad, pentru ca atunci cand cumperi ceva sa o faci in cunostinta de cauza, dar… sa fim seriosi, cati cataratori de trad cunosti? Si cat de bune sau cat de potrivite sunt protectiile pe care le folosesc ei pentru traseele pe care vrei sa te cateri tu ? Iar daca imprumuti niste protectii si le incerci intr-un traseu, cu ce repere le compari caracteristicile?

Nici chiar cautarea pe Internet a recomandarilor si informatiilor despre modelele de protectii care te intereseaza nu rezolva problema alegerii echipamentului, desi in aparenta aceasta este o solutie „la mintea cocosului”. Chiar daca vei gasi „reviews” scrise de cataratori cunoscuti (si nu de cine stie ce pusti anonim, care vrea doar sa se laude cu noul lui set de friend-uri livrat prin posta,  pe care nici nu a apucat sa-l foloseasca), acestea au o mare problema: recomandarile sunt specifice tipurilor de roca si de trasee pe care se catara respectivul referent.

In aceste conditii, protectiile laudate de un catarator de big-wall din Yosemite sau de un specialist al catararii pe fisurile din gresia din Indian Creek ar putea sa nu fie deloc adecvate traseelor „clasice” din Piatra Craiului pe care vrei tu sa le folosesti. (Si ar mai fi o problema: este cunoscuta tendinta cataratorilor sponsorizati de a scrie recenzii elogioase despre echipamentul fabricat de sponsorii lor…)

Daca ai un buget restrans, o alta abordare ar fi sa alegi protectiile de care ai nevoie pe criteriul pretului cel mai mic. Totusi, daca vei cumpara protectii de calitate indoielnica pentru ca sunt mai ieftine, s-ar putea sa te descurci cu ele o vreme, dar pe termen lung vei ajunge sa cheltuiesti mai mult, pentru ca mai devreme sau mai tarziu vei simti nevoia sa le inlocuiesti cu echipament mai performant, mai usor sau mai sigur. (Stiu, pentru ca am trecut prin asta!)


Pentru a veni in ajutorul cataratorilor care vor sa-si cumpere echipamentul necesar practicarii stilului traditional, m-am hotarat sa scriu in acest blog cu (o oarecare) regularitate parerile mele despre anumite piese de echipament pe care le folosesc si sa fac recomandari in legatura cu procurarea lor.

Poate ca cititorii ma vor considera demn de incredere. Daca nu, asta este, voi mai adauga niste argumente inutile la multimea celor existente deja pe internet, cu speranta ca acestea vor da cuiva de gandit…

Totusi, te rog sa tii cont ca ma catar de mai bine de treizeci si cinci de ani (ultimii zece aproape numai trad – in Romania si Bulgaria, dar si in Iordania, Anglia, Italia, Franta si Grecia), timp in care am urcat cateva sute de trasee de catarare traditionala (dintre care cateva zeci in premiera) si am folosit mai toate modelele „cutting edge” de protectii mobile, astfel incat am dobandit o oarecare pricepere in aprecierea caracteristicilor lor constructive si functionalitatii lor.

De asemenea, de mai multi ani fac eforturi sa promovez stilul de catarare traditional, motiv pentru care am scris (si publicat on-line) un manual de catarare traditionala curata (cu protectii mobile), in care vei gasi cam toata „teoria” de care ai nevoie pentru a practica acest stil. In plus, pentru ca am considerat ca doar teoria nu este suficienta, la cererea celor interesati, organizez de cativa ani cursuri practice de catarare traditionala.

Un alt argument in favoarea credibilitatii mele este ca si tu si eu ne cataram cam prin aceleasi zone, pe calcar sau pe conglomerat, cu rare iesiri spre alte locuri mai indepartate, in care exista alte tipuri de roci, deci in principiu vei avea nevoie de echipament similar celui pe care il folosesc si eu.


Primele articole din aceasta serie pe care le-am scris pot fi gasite sub eticheta „echipament” si vor mai urma si altele, asa ca daca te intereseaza subiectul, adauga site-ul la „favorites” si viziteaza-l din cand in cand.

De asemenea, poti sa adaugi comentarii in care sa ne spui parerea ta despre echipamentul in discutie sau sa-mi ceri sfaturi in legatura cu alegerea echipamentului.