1. Unele protectii au chinga de asigurare dublata (toate friend-urile DMM si unele modele de la Wild Country, hex-urile DMM Torque Nuts etc.), astfel incat la nevoie, aceasta sa poata fi extinsa fara sa folosesti o bucla de asigurare suplimentara.

Protectiile respective se poarta pe ham cu chinga de asigurare dublata (ca sa nu atarne prea jos) si de regula sunt echipate fiecare cu carabiniera proprie. Dupa montarea protectiei, daca vrei sa extinzi chinga, trebuie sa desprinzi din carabiniera una dintre cele doua bucle de chinga si sa tragi de cea ramasa.

Aici trebuie sa fii atent la un detaliu foarte important: bucla in care se prinde carabiniera trebuie sa fie cea pe care se afla cusatura chingii. In caz contrar, in cazul unei caderi, cusatura respectiva este solicitata intr-un mod foarte periculos si se poate rupe (fabricantii avertizeaza asupra acestui pericol in instructiunile de folosire).

DMM Torque Nut cu chinga extinsa gresit
DMM Torque Nut cu chinga extinsa gresit

Problema care apare aici este ca adesea este dificil sa distingi bucla pe care se afla cusatura (care arata aproape la fel ca restul chingii) si trebuie sa pierzi cateva secunde (care pot fi foarte pretioase…) ca sa te asiguri ca nu faci greseli.

Pentru protectiile DMM, o solutie foarte simpla a acestei probleme este sa infasori cateva straturi de banda pentru izolatii electrice cu o culoare contrastanta cu cea a chingii peste zona cusaturii, pentru a evidentia bucla in care trebuie sa asiguri.

(In cazul protectiilor DMM, aceasta zona este acoperita cu un tub transparent din plastic termo-retractabil, ceea ce face zona respectiva imuna la eventualele chimicale daunatoare chingii. Nu stiu daca metoda este valida si pentru alte modele, la care banda ar trebui sa fie aplicata direct peste chinga.)

Marcarea cu banda pentru izolatii electrice a zonei in care se afla cusatura chingii
Marcarea cu banda pentru izolatii electrice a zonei in care se afla cusatura chingii.

Un beneficiu suplimentar al acestei metode este personalizarea protectiilor, care pot fi deosebite de cele ale coechipierilor care folosesc aceleasi modele.

2. In cazul in care folosesti simultan mai multe tipuri de nuci, poate deveni problematica alegerea acestora, atat atunci cand trebuie sa apuci de pe ham carabiniera cu nuci de care ai nevoie, cat si atunci cand sortezi echipamentul in regrupare (DMM pune etichete negre pe toate nucile, oare de ce nu s-au gandit sa schimbe culoarea in functie de model ?).

Personal, am simtit nevoia sa marchez cumva cele trei modele diferite de nuci pe care le folosesc frecvent, pentru a le recunoaste mai usor.

tubtrPentru aceasta, am inlaturat tubul de plastic transparent aplicat de fabricant peste zona sertizarii cablului si l-am inlocuit cu tub din plastic termoretractabil colorat diferit (imaginea din dreapta), in functie de model: rosu pentru DMM Offsets, galben pentru Wallnuts si negru pentru cele trei Wild Country Rocks mari cu care dublez uneori hex-urile. (Tubul poate fi cumparat de la magazinele de bricolaj)

Acum nu mai am nevoie sa ma uit la forma nucilor, daca am nevoie de Offset apuc carabiniera cu nuci rosii, in regrupare nucile cu galben merg pe o carabiniera, iar cele cu rosu pe alta…

Singurul inconvenient al metodei este ca nu mai poti identifica nucile dupa numarul scris pe eticheta (care nu mai este vizibila), dar atunci cand te obisnuiesti sa asociezi marimile lor cu culorile, acest detaliu nu mai conteaza.

Fiecare model de nuci este marcat cu o culoare diferita
Fiecare model de nuci este marcat cu o culoare diferita

3. Tricamele C.A.M.P. cu chinga Dyneema pe care le am au chinga destul de moale, ceea ce adesea face sa fie dificil sa le montezi (pentru noile modele, aceasta problema a fost corectata prin rigidizarea chingii cu niste cusaturi suplimentare). Pentru a le monta mai usor, am imbracat chinga din apropierea Tricamei cu o bucata de tub termoretractabil, ceea ce faciliteaza atat montarea cat si demontarea protectiei. In plus, tubul respectiv protejeaza si chinga in zona in care de multe ori aceasta se freaca de marginea fisurii sau a alveolei.

Tricamele cu chinga rigidizata cu tub termoretractabil
Tricamele cu chinga rigidizata cu tub termoretractabil
Datorita rigidizarii chingii, tricamele pot fi manevrate mai usor, atat la montare cat si la demontare.
Datorita rigidizarii chingii, tricamele pot fi manevrate mai usor, atat la montare cat si la demontare.

4. Se stie ca mentinerea pe pozitie cu un inel din cauciuc a uneia dintre carabinierele cu care este echipat un anou deschis din chinga pune probleme de siguranta (in anumite circumstante, carabiniera poate ajunge sa fie desprinsa de pe anou si sustinuta doar de inelul respectiv – mai multe detalii pot fi citite pe site-ul meu despre catararea trad). Din aceasta cauza, am ajuns intr-un impas atunci cand am avut nevoie sa fixez pe pozitie carabinierele DMM Revolver pe cele doua anouri deschise de 30 cm pe care vroiam sa le folosesc pentru aceste bucle.

Rezolvarea am gasit-o in imbracarea cu tub termoretractabil a capatului respectiv al anoului, peste care apoi am montat niste protectii din cauciuc „String” de la Petzl. In acest fel, carabiniera sta in pozitia corecta fara sa mai existe riscul ca ea sa se desprinda accidental.

Capatul anoului deschis de 30 cm la care se afla carabiniera care trebuie sa fie fixata pe pozitie cu un inel din cauciuc este imbracat suplimentar cu o teaca din tub termoretractabil
Capatul anoului deschis de 30 cm (cel la care se afla carabiniera care trebuie sa fie fixata pe pozitie cu un inel din cauciuc) este imbracat suplimentar cu o teaca din tub termoretractabil