Intr-un traseu de trad de mai multe lungimi, in care va trebui sa stai destul de mult in regrupari, vei avea nevoie de un ham confortabil, cu o centura care sa-ti distribuie mai bine presiunea pe zona lombara si pe solduri si cu buclele pentru picioare ajustabile in functie de grosimea hainelor pe care le porti. De asemenea, chingile elastice de la spate trebuie sa fie detasabile pentru a putea raspunde “chemarilor naturii” fara sa-ti scoti hamul.

Este important ca hamul “de trad” sa aiba suficiente bride pentru organizarea echipamentului de care ai nevoie in traseu (de regula cel putin cate doua pe fiecare parte), iar acestea sa fie pozitionate astfel incat echipamentul sa fie usor accesibil, dar sa nu-ti incomodeze miscarile.

In ultimii ani, in cautarea unui ham “perfect” pentru trad, am incercat – fara succes – destul de multe modele, fabricate de Wild Country, Mammut, Petzl si Black Diamond. Anul trecut, dupa ce am vazut cateva recenzii on-line, i-am cerut sponsorului DMM Wales un ham Renegade II (cel din fotografie) pe care de cand l-am primit l-am folosit in toate traseele, si iarna si vara, fara sa ma mai uit la celelalte hamuri pe care le mai am.

renegade

Prima impresie este ca DMM Renegade II este un ham minimalist (mai ales prin comparatie cu vechiul meu ham Wild Country Synchro, care este plin de tot felul de accesorii pe care nu le folosesc), dar la o privire mai atenta incepi sa observi caracteristici foarte utile:

  • centura este suficient de lata si asigura suport lombar printr-o intaritura bine plasata,
  • materialele folosite sunt rezistente la abraziune: Cordura pentru centura si chinga de calitate, care dupa un an de folosire intensiva nu arata niciun semn de uzura,
  • centura are o singura catarama (Slide Lock, la fel ca si cele de pe picioare), dar chinga culiseaza stanga-dreapta, astfel incat echipamentul de pe ham poate fi dispus simetric (stii hamurile la care buclele de pe stanga iti vin prea in fata iar cele de pe dreapta sunt prea departe in spate…)

Hamul este prevazut cu sapte bride pentru echipament – cate trei laterale si una la spate, care de obicei sunt suficiente pentru organizarea intregului echipament de care as avea nevoie in traseu:

Pe bucla din fata-dreapta pun carabinierele cu nuci aranjate pe marimi: cele mici in fatza, cele mai mari spre spate. In mijloc dreapta pun jumatate din buclele de asigurare , iar in spate una-doua bucle de 120 cm (rasucite) si extractorul de nuci. Pe partea stanga, incepand cu prima bucla din fatza, pun protectiile active de la mic la mare, fiecare pe carabiniera proprie, iar pe brida urmatoare pun celelalte bucle de asigurare si carabinerele libere. In stanga-spate este locul dispozitivului de asigurare si al cordelinei, anourilor si carabinierelor necesare pentru amenajarea regruparii, de care nu am nevoie in timpul catararii, iar pe brida din spate (sub sacul de magneziu) pun manusile pentru filat.

ren-summer

Daca te cateri iarna, hamul este prevazut si cu patru bride din Hypalon (un material foarte rezistent !) pentru prinderea de “ice clippers”, pe care poti agata suruburile de gheata sau pioletii (in fotografia de mai jos, pe partea dreapta eu am un ice rack de la Simond, clipper-ul din plastic este pe partea stanga, care nu se vede) si din nou, cele sapte bride pentru echipament se dovedesc suficiente pentru tot materialul de care ai putea avea nevoie.

ren-winter

Hamul DMM Renegade II poate fi cumparat de la Climbing Shop – Bucuresti, unicul importator de produse DMM din Romania

… si filmul de prezentare a hamului de pe site-ul DMM:

Advertisements