Ultimele doua week-end-uri mi le-am petrecut la Veliko Tarnovo, catarandu-ma pe noile trasee de catarare traditionala, pe care le-am deschis in aceasta primavara pe faleza Sveta Troitsa, in dreapta manastirii.

Fata de ascensiunile anterioare, de data aceasta, in locul friend-urilor folosite la premiera, am vrut sa montez noile mele  friend-uri DMM Dragon, cu intentia de a le compara cu modelul „concurent” Black Diamond Camalot C4, din care am folosit cativa ani cele opt marimi de la #.3 la #4.


Asa cum stim, friend-ul care sa satisfaca absolut toate gusturile sau nevoile cataratorilor nu s-a inventat si probabil ca o asemenea minune nu va exista niciodata…

Prin urmare, pentru orice model de friend – si desigur, DMM Dragon nu face exceptie – fabricantul acestuia incearca sa gaseasca cel mai bun compromis intre caracteristicile functionale, greutatea, durabilitatea, costurile de productie (si implicit pretul) si alte asemenea elemente care influenteaza direct „priza” pe care o va avea la cumparatori respectivul model.

In opinia mea, ceea ce conteaza cel mai mult in alegerea friend-urilor este ca proprietatile modelului respectiv sa fie adecvate tipurilor de roca si traseelor pe care te cateri.

Totusi,  in conditiile in care calitatea si performantele tuturor friend-urilor „de firma” sunt foarte ridicate, in final alegerea depinde adesea de preferintele personale ale fiecarui utilizator pentru anumite modele de pe piata sau pentru un anumit brand, iar aici departamentul de marketing al fabricantului devine la fel de important ca si cel de cercetare-dezvoltare a produselor.


Pentru Dragons, DMM a preluat de la Black Diamond ideea de a dispune camele pe doua axe, la fel ca la friend-urile Camalot C4 (DMM Dragons au fost scoase pe piata imediat dupa expirarea patentului pentru aceasta solutie constructiva detinut de producatorul american) si chiar a folosit acelasi cod de culori pentru marimile similare.

DMM Dragon (stanga) alaturi de un Black Diamond Camalot
DMM Dragon (stanga) alaturi de un Black Diamond Camalot

Totusi, DMM nu a copiat intocmai friend-urile Camalot C4, ci a facut niste modificari care diferentiaza net cele doua modele:

1) La Dragon, unghiul de incidenta al camelor (forjate la cald, nu taiate din bara extrudata ca la BD !) este de 13,75 grade, fata de 14,5 grade la Camalot C4. Pentru mine, combinatia dintre acest unghi de atac relativ mic al camelor (unghiul original, proiectat de Ray Jardine) si solutia constructiva de dispunere a camelor pe doua axe constituie un argument foarte puternic in favoarea modelului DMM Dragons, iar in continuare voi incerca sa explic acest lucru.

In principiu, intervalul de deschideri de fisuri acoperit de un friend este cu atat mai mare cu cat unghiul de atac al camelor (explicat in diagrama de mai jos) este mai mare, dar atunci cand acest unghi creste, forta de frecare mobilizata la contactul cu stanca scade.

Unghiul de incidenta al camelor
Unghiul de incidenta al camelor este notat cu „a”

Axa dubla combinata cu un unghi de incidenta al camelor de 14,5 grade a fost solutia firmei Black Diamond pentru cresterea raportului de expandare a friend-urilor Camalot, sacrificand in acest fel o parte din aderenta la peretii fisurilor.  Totusi, cu toate ca acest model este preferat de foarte multi cataratori, pentru mine acest model nu s-a dovedit suficient de bun pe calcarul pe care ma catar cel mai frecvent, care are un coeficient de frecare sensibil de mic decat granitul sau gresia pentru care au fost concepute aceste friend-uri.

Pe de alta parte, in calcar folosesc adesea friend-uri fabricate de firma americana Metolius (Master Cams de la #1 la #6, completate cu Power Cams #7 si 8) pentru ca acestea au o aderenta exceptionala datorita unghiului de incidenta de doar 13,25 grade, insa aceste friend-uri au un raport de expandare ceva mai mic. Aceasta inseamna ca este mai greu sa gasesti de la prima incercare exact marimea de care ai nevoie pentru o anumita fisura, iar pentru fisurile inguste, marja de eroare este foarte mica – diferenta dintre un friend inutil, unul montat corect si unul intepenit iremediabil este de doar cativa milimetri.

Un alt aspect este ca fisurile din calcar sunt de regula destul de framantate, iar daca un asemenea friend nu se aseaza bine in locul acela cu pereti paraleli pe care l-ai observat in interiorul fisurii, nu-ti ramane decat sa-l pui la loc pe ham si sa cauti o alta marime mai potrivita, risipind astfel energie pretioasa. Daca friendul ar avea acoperire mai mare, ai avea mai multe sanse ca acesta sa se potriveasca in locul respectiv, sau daca nu, intr-o alta zona a fisurii, fara sa faci manevre suplimentare.

In aceste conditii, s-ar parea ca in privinta friend-urilor, cataratorii sunt pusi intotdeauna in fata unei alegeri dificile intre siguranta oferita de frecarea sporita dintre camele friendului si peretii fisurii si versatilitatea pe care o da un raport de expandare mai mare.

In ceea ce ma priveste, modelul DMM Dragon pare sa fi pus capat acestei dileme: unghiul relativ mic al camelor este adecvat stancii pe care ma catar, oferind suficienta aderenta la peretii fisurilor, iar sistemul cu doua axe ofera acoperirea unui interval de deschideri de fisuri mai mare decat al celorlalte modele: „the best of both worlds” !

2) In locul buclei din cablu pentru degetul mare, care a devenit un standard pentru friend-urile moderne, cablul central al modelului Dragon se termina cu o piesa forjata din aliaj de aluminiu, prin care este trecuta bucla de asigurare, care este dublata in asa fel incat sa poata fi extinsa.

dragons

Din aceasta cauza, la prima vedere, aceste friend-uri par mai scurte decat Camalots, insa atunci cand pui cele doua modele unul langa celalalt, iti dai seama ca au de fapt cam aceeasi lungime, iar pozitiile in care se aseaza degetele pentru actionarea celor doua modele sunt identice.

Black Diamond Camalot C4 (stanga) alaturi de un DMM Dragon.
Black Diamond Camalot C4 (stanga) alaturi de un DMM Dragon. In dreapta, acelasi friend Dragon, cu chinga extinsa

Dupa cateva trasee insa, am inceput sa cred ca in privinta manevrabilitatii dispozitivului, aceasta terminatie reprezinta un regres fata de modelele cu bucla din cablu (cum sunt Camalot C4 si Wild Country Friends), care este mai usor de „gasit” cu degetul mare. In plus, datorita formei buclei de cablu, aceste modele pot fi si sprijinite in palma, ceea ce poate constitui un avantaj in anumite pozitii.

3) La Dragons, bucla de asigurare este din chinga Dyneema de 8 mm si este extensibila, iar cusatura acesteia este protejata de abraziunea cu stanca printr-o teaca de plastic termo-retractabil.

Initial, acest detaliu constructiv nu mi s-a parut de prea mare folos, pentru ca prin extinderea buclei se castiga doar 12 cm, ceea ce de cele mai multe ori nu elimina necesitatea extinderii protectiei cu o bucla separata.

Totusi, datorita flexibilitatii acestei chingi si datorita bratului de parghie mai mic (bucla de asigurare este conectata mai aproape de axul camelor), friend-urile Dragon mi s-au parut mult mai putin sensibile la miscarile corzii si mai putin susceptibile sa „paseasca” in fisura, iar aceasta stabilitate este ajutata si de arcurile ceva mai tari ale camelor.

Un alt avantaj al chingii extensibile a devenit evident dupa ce am urcat cateva trasee pe calcarul destul de framantat din Veliko Tarnovo. In aceasta zona, uneori este dificil sa montezi friend-uri astfel incat carabiniera de asigurare sa nu rezeme pe stanca (situatie periculoasa, in care carabiniera este solicitata la incovoiere si se poate rupe la o incarcare mult mai mica decat cea la care este garantata).

La Dragons, carabiniera poate fi repozitionata cu usurinta prin extinderea chingii, in timp ce la modelele obisnuite trebuie sa recurgi la prelungirea chingii cu o bucla suplimentara, actiune care consuma timp si energie.

DMM Dragon: prin extinderea chingii, carabiniera este repozitionata intr-o zona unde este solicitata corect.
Prin extinderea chingii, carabiniera este repozitionata intr-o zona unde este solicitata corect.
Camalot C4: pentru repozitionarea carabinierei am folosit o bucla din chinga suplimentara
Camalot C4: pentru repozitionarea carabinierei am folosit o bucla din chinga suplimentara

Totusi, pe termen lung, alegerea facuta de DMM de a folosi acest tip de chinga pentru bucla de la Dragon ar putea produce neajunsuri, daca tinem cont ca fabricantii de echipament recomanda inlocuirea buclele de asigurare confectionate din chinga Dyneema dupa doar trei ani de utilizare.

Desigur, la nevoie, chinga poate fi inlocuita cu cordelina Dyneema de 5,5 sau 6 mm legata cu un nod triplu pescaresc, care chiar daca nu ar arata la fel de bine, ar fi la fel de rezistenta si ar fi si extensibila. De asemenea, DMM ofera serviciul de inlocuire a chingilor, dar pretul total (inclusiv taxele postale) este destul de ridicat.

Un alt argument in favoarea calitatii friend-urilor Dragon este ca acestea sunt manufacturate in fabrica DMM din Llamberis, Wales (Tara Galilor) si nu in China, cum sunt Camalot C4 de la Black Diamond. Probabil ca nimeni nu mai crede ca „Made in China” reprezinta un simbol al calitatii exemplare. (Update: De cand am scris articolul,  BD si-a mutat productia in USA, dar aproape imediat au inceput sa aiba probleme de calitate si au avut cateva „recall-uri”… )

In concluzie, dupa parerea mea,  in „confruntarea” DMM Dragons vs. Black Diamond Camalots C4 castiga modelul Dragon, care desi are unele probleme, este mai sigur si mai stabil in roca pe care ma catar si care are cateva caracteristici pe care le apreciez: chinga ingusta si extensibila, finisaj exceptional, greutate redusa.

Totusi, consider ca acest model este mai potrivit  pentru fisurile cu deschideri medii-mari (de la 30 mm la 100 mm, adica marimile #1 – #4),  pentru ca  in fisurile mai inguste Dragons sunt destul de dificil de manevrat. Pentru aceste fisuri (15 – 30 mm) exista optiuni mai bune, de exemplu Metolius Master Cams #1 – #4, care sunt mai inguste, mai lungi si mai flexibile, putand fi astfel montate si in spatii mai stramte. (Pentru marimile mici, astept cu interes friend-urile Dragonfly, pe care DMM le va scoate pe piata in primavara lui 2019)

Oricum, pe principiul „nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”, daca ai nevoie de mai multe protectii active, este bine sa combini doua modele diferite de friend-uri, ale caror marimi sa se intrepatrunda si care sa-ti ofere astfel cat mai multe optiuni de asigurare.

De asemenea, imi plac foarte mult noile Wild Country Friends, dar despre acestea voi scrie altadata, dupa ce noua achizitie (un set intreg) va aduna ceva „kilometraj”.


Pentru mai multe informatii despre friend-uri, citeste capitolul „Protectii active” din Manualul de catarare traditionala curata  pe care l-am publicat pe site-ul meu.