Ultimele doua week-end-uri mi le-am petrecut la Veliko Tarnovo, catarandu-ma pe noile trasee de catarare traditionala, pe care le-am deschis in aceasta primavara pe faleza Sveta Troitsa, in dreapta manastirii.

Fata de ascensiunile anterioare, de data aceasta, in locul friend-urilor folosite la premiera, am vrut sa montez noile mele  friend-uri DMM Dragon, cu intentia de a le compara cu modelul “concurent” Black Diamond Camalot C4 (am folosit cativa ani cele opt marimi de la #.3 la #4) sau cu celelalte modele pe care le folosesc in mod curent (de sus in jos in fotografie: Metolius Power Cam, DMM Dragon, Wild Country Helium si Metolius Master Cam)

modele de friend

Asa cum stim, friend-ul care sa satisfaca absolut toate gusturile sau nevoile cataratorilor nu s-a inventat (inca ?!). Prin urmare, pentru orice model de friend – si desigur, DMM Dragon nu face exceptie – fabricantul acestuia incearca sa gaseasca cel mai bun compromis intre caracteristicile functionale, greutatea, durabilitatea, costurile de productie (si implicit pretul) si alte asemenea elemente care influenteaza direct “priza” pe care o va avea la cumparatori respectivul model.

In opinia mea, ceea ce conteaza cel mai mult in alegerea friend-urilor este ca proprietatile modelului respectiv sa fie adecvate tipurilor de roca si traseelor pe care te cateri.

Totusi,  in conditiile in care calitatea si performantele tuturor friend-urilor “de firma” sunt foarte ridicate, in final alegerea depinde adesea de preferintele personale ale fiecarui utilizator pentru anumite modele de pe piata sau pentru un anumit brand, iar aici departamentul de marketing al fabricantului devine la fel de important ca si cel de cercetare-dezvoltare a produselor.

Pentru Dragons, DMM a preluat de la Black Diamond ideea de a dispune camele pe doua axe, la fel ca la friend-urile Camalot C4 (DMM Dragons au fost scoase pe piata imediat dupa expirarea patentului pentru aceasta solutie constructiva detinut de producatorul american) si chiar a folosit acelasi cod de culori pentru marimile similare.

DMM Dragon (stanga) alaturi de un Black Diamond Camalot
DMM Dragon (stanga) alaturi de un Black Diamond Camalot

Totusi, DMM nu a copiat intocmai friend-urile Camalot C4, ci a facut niste modificari care diferentiaza net cele doua modele:

1) La Dragon, unghiul de incidenta al camelor (forjate la cald !) este de 13,75 grade, fata de 14,5 grade la Camalot C4. Pentru mine, combinatia dintre acest unghi de atac relativ mic al camelor (unghiul original, proiectat de Ray Jardine) si solutia constructiva de dispunere a camelor pe doua axe constituie un argument foarte puternic in favoarea modelului DMM Dragons, iar in continuare voi incerca sa explic acest lucru.

In principiu, intervalul de deschideri de fisuri acoperit de un friend este cu atat mai mare cu cat unghiul de atac al camelor (explicat in diagrama de mai jos) este mai mare, dar atunci cand acest unghi creste, forta de frecare mobilizata la contactul cu stanca scade.

Unghiul de incidenta al camelor
Unghiul de incidenta al camelor este notat cu “a”

Axa dubla combinata cu un unghi de incidenta al camelor de 14,5 grade a fost solutia firmei Black Diamond pentru cresterea raportului de expandare a friend-urilor Camalot, sacrificand in acest fel o parte din aderenta la peretii fisurilor.  Totusi, cu toate ca acest model este preferat de foarte multi cataratori, pentru mine acest model nu s-a dovedit suficient de bun pe calcarul pe care ma catar cel mai frecvent, care are un coeficient de frecare sensibil de mic decat granitul sau gresia pentru care au fost concepute aceste friend-uri.

Pe de alta parte, in calcar folosesc adesea friend-uri fabricate de firma americana Metolius (Master Cams de la #1 la #6, completate cu Power Cams #7 si 8) pentru ca acestea au o aderenta exceptionala datorita unghiului de incidenta de doar 13,25 grade, insa aceste friend-uri au un raport de expandare ceva mai mic. Aceasta inseamna ca este mai greu sa gasesti de la prima incercare exact marimea de care ai nevoie pentru o anumita fisura, iar pentru fisurile inguste, marja de eroare este foarte mica – diferenta dintre un friend montat corect si unul intepenit iremediabil este de doar cativa milimetri.

Un alt aspect este ca fisurile din calcar sunt de regula destul de framantate, iar daca un asemenea friend nu se aseaza bine in locul acela cu pereti paraleli pe care l-ai observat in interiorul fisurii, nu-ti ramane decat sa-l pui la loc pe ham si sa cauti o alta marime mai potrivita, risipind astfel energie pretioasa. Daca friendul ar avea acoperire mai mare, ai avea mai multe sanse ca acesta sa se potriveasca in locul respectiv, sau daca nu, intr-o alta zona a fisurii, fara sa faci manevre suplimentare.

In aceste conditii, s-ar parea ca in privinta friend-urilor, cataratorii sunt pusi intotdeauna in fata unei alegeri dificile intre siguranta oferita de frecarea sporita dintre camele friendului si peretii fisurii si versatilitatea pe care o da un raport de expandare mai mare.

In ceea ce ma priveste, modelul DMM Dragon pare sa fi pus capat acestei dileme: unghiul relativ mic al camelor este adecvat stancii pe care ma catar, oferind suficienta aderenta la peretii fisurilor, iar sistemul cu doua axe ofera acoperirea unui interval de deschideri de fisuri mai mare decat al celorlalte modele, ceea ce reprezinta “the best of both worlds” !

2) In locul buclei din cablu pentru degetul mare, care a devenit un standard pentru friend-urile moderne, cablul central al modelului Dragon se termina cu o piesa forjata din aliaj de aluminiu, prin care este trecuta bucla de asigurare, care este dublata in asa fel incat sa poata fi extinsa.

dragons

Din aceasta cauza, la prima vedere, aceste friend-uri par mai scurte decat Camalots, insa atunci cand pui cele doua modele unul langa celalalt, iti dai seama ca au de fapt exact aceeasi lungime, iar pozitiile in care se aseaza degetele pentru actionarea celor doua modele sunt identice.

Black Diamond Camalot C4 (stanga) alaturi de un DMM Dragon.
Black Diamond Camalot C4 (stanga) alaturi de un DMM Dragon. In dreapta, acelasi friend Dragon, cu chinga extinsa

In mod neasteptat, dupa cateva trasee, aceasta terminatie (pe care la inceput o consideram un regres tehnologic fata de modelele cu bucla pentru degetul mare) a inceput sa-mi placa, pentru ca este mai mare si mai comoda decat la celelalte modele si poate fi sprijinita si in palma, ceea ce poate constitui un avantaj in anumite pozitii.

3) La Dragons, bucla de asigurare este din chinga Dyneema de 8 mm si este extensibila, iar cusatura acesteia este protejata de abraziunea cu stanca printr-o teaca de plastic termo-retractabil. Initial, acest detaliu constructiv nu mi s-a parut de prea mare folos, pentru ca prin extinderea buclei se castiga doar 12 cm. Totusi, folosind friend-urile in acest fel in trasee, am observat ca nu a mai trebuit sa folosesc bucle scurte pentru extinderea protectiei (desigur, buclele lungi au ramas la fel de necesare acolo unde plasamentele erau prea indepartate de traseul direct al corzii).

Mai mult, datorita flexibilitatii acestei chingi si datorita bratului de parghie mai mic (bucla de asigurare este conectata mai aproape de axul camelor), friend-urile Dragon mi s-au parut mult mai putin sensibile la miscarile corzii si mai putin susceptibile sa “paseasca” in fisura, iar aceasta stabilitate este ajutata si de arcurile ceva mai tari ale camelor.

Un alt avantaj al chingii extensibile a devenit evident dupa ce am urcat cateva trasee pe calcarul destul de framantat din Veliko Tarnovo. In aceasta zona, uneori este dificil sa montezi friend-uri astfel incat carabiniera de asigurare sa nu rezeme pe stanca (situatie periculoasa, in care carabiniera este solicitata la incovoiere si se poate rupe la o incarcare mult mai mica decat cea la care este garantata).

La Dragons, carabiniera poate fi repozitionata cu usurinta prin extinderea chingii, in timp ce la modelele obisnuite trebuie sa recurgi la prelungirea chingii cu o bucla suplimentara, actiune care consuma timp si energie.

DMM Dragon: prin extinderea chingii, carabiniera este repozitionata intr-o zona unde este solicitata corect.
Prin extinderea chingii, carabiniera este repozitionata intr-o zona unde este solicitata corect.
Camalot C4: pentru repozitionarea carabinierei am folosit o bucla din chinga suplimentara
Camalot C4: pentru repozitionarea carabinierei am folosit o bucla din chinga suplimentara

Totusi, pe termen lung, alegerea facuta de DMM de a folosi acest tip de chinga pentru bucla de la Dragon ar putea produce neajunsuri, daca tinem cont ca fabricantii de echipament recomanda inlocuirea buclele de asigurare confectionate din chinga Dyneema dupa doar trei ani de utilizare.

Desigur, la nevoie, chinga poate fi inlocuita cu cordelina Dyneema de 5,5 sau 6 mm legata cu un nod triplu pescaresc, care, chiar daca nu ar arata la fel de bine, ar fi la fel de rezistenta si ar fi si extensibila, dar (la fel ca si in cazul hex-urilor Torque Nuts) cataratorii au posibilitatea de a apela prin intermediul magazinului Climbing Shop, unicul importator din Romania al produselor DMM la serviciile firmei producatoare, care va inlocui chingile uzate si va face si eventualele reparatii necesare (tarifele sunt afisate pe site-ul DMM).

Un alt argument in favoarea calitatii friend-urilor Dragon este ca acestea sunt manufacturate in fabrica DMM din Llamberis, Wales (Tara Galilor) si nu in China, cum sunt Camalot C4 de la Black Diamond. (Probabil ca nimeni nu mai crede ca “Made in China” reprezinta un simbol al calitatii exemplare…)

In concluzie, pentru mine, castigatorul absolut in “confruntarea” DMM Dragons vs. Black Diamond Camalots C4 este modelul Dragon, care este mai sigur si mai stabil in roca pe care ma catar si care are cateva caracteristici (chinga flexibila si extensibila, finisaj exceptional, greutate redusa) pe care le apreciez din ce in ce mai mult de cand am inceput sa folosesc aceste friend-uri.

Totusi, consider ca acest model este mai potrivit  pentru fisurile cu deschideri medii-mari (de la 25-30 mm la 100 mm), pentru ca  pentru fisurile mai inguste exista optiuni mai bune (de exemplu Metolius Master Cams, care sunt mai inguste, mai lungi si mai flexibile, putand fi astfel montate in spatii mai stramte).

Oricum, pe principiul “nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”, daca ai nevoie de mai multe protectii active, este bine sa combini doua modele diferite de friend-uri, ale caror marimi sa se intrepatrunda si care sa-ti ofere astfel cat mai multe optiuni de asigurare. Din acest motiv, in traseele in care pot intalni si fisuri inguste, pe langa noile mele DMM Dragons #0 – #6 (pe care le-am promovat deja la rangul de “cal de bataie al rack-ului meu de protectii active”) voi folosi si setul de Metolius Master Cams (marimile de la #1 la #6), iar pe calcar, la acestea voi adauga si cele doua Power Cams.

In acest caz, configuratia rack-ului meu de protectii active este cea din diagrama de mai jos, in care sunt figurate deschiderile utile ale protectiilor (intervalul de deschidere 10-60 %).

Deschiderile utile ale protectiilor active


Pentru mai multe informatii despre friend-uri, citeste capitolul “Protectii active” din Manualul de catarare traditionala curata  pe care l-am publicat pe site-ul meu.

Advertisements