In week-end am „rezolvat” un nou traseu de trad din Veliko Tarnovo pe care l-am folosit in primavara pentru cursul de initiere in catararea traditionala, dar pe care pana acum nu l-am urcat cap.

Linia se afla in stanga tr. Bay Ali din sect. F al falezei Sveta Troitsa, se numeste Bay Azid si are cam 25 m. Dificultatea miscarilor este in jur de 6a+, dar la asta se adauga dificultatea descoperirii posibilitatilor de asigurare si a montarii protectiilor mobile, uneori din pozitii nu tocmai comode.

Pentru asigurare am folosit un set de DMM Alloy Offsets, cateva nuci de marime medie (DMM Wallnuts #4-7) si doua friend-uri Metolius Master Cam (#3 si #4), iar la plecare am montat un  DMM Torque Nut #2 ca protectie directionala.

Topul traseului este echipat cu doua spituri cu urechi cu inel Fixe, pe care le-am montat coborand in rapel din regruparea tr. Bay Ali. (cu acest prilej am curatat si lichenii, pamantul si bolovanii instabili din noul traseu, pentru a-l pregati pentru prima ascensiune).

Am scris numele traseului la baza cu un marker
(ploaia o sa stearga inscriptia intr-o luna-doua)

Alte doua trasee de catarare trad pe care le-am urcat in aceeasi zona toamna trecuta se afla in sectorul E, la 10 m in dreapta traseului Sindero Luminoso.

Linia marcata cu galben are cam gradul 5b si este o varianta a primei lungimi dintr-un traseu existent (dar nu are pasaje comune cu aceasta).

Traseul  marcat cu rosu are gradul 6a, 30 m si se termina la ultima ancora chimica (top?) din traseul din dreapta (care cred ca este tr. Sveta Troitsa…)

Ambele trasee pot fi urcate exclusiv cu protectii pasive (nuci si hex-uri) si cu cateva anouri pentru pietrele incastrate prin fisuri.