Canicula face din nou sa fiarba asfaltul de pe strazile din Bucuresti, asa ca a inceput iar sezonul de catarare traditionala (dar si  de „destelenire” a unor noi linii de trad) in cheile Folea!

Primul traseu pe care am deschis „santierul”  se afla in sectorul „Zodiac” si urmeaza o fisura oblica aflata in dreapta traseului de escalada „Gecko”, iar dupa cateva ore de curatat cu constiinciozitate fisurile si prizele, linia era gata pentru prima ascensiune.

Intrarea in traseu se face direct peste o surplomba, cu ajutorul unei chei de mana intr-o fisura verticala in care se poate monta un hex mare (eu am folosit Torque Nut #4 – DMM), apoi, dupa asigurarea unei clepsidre, se urca direct spre tavanul de deasupra. Acesta se depaseste pe partea stanga, cu asigurare intr-un friend mediu. Urmatorul tavan ofera o asigurare solida intr-o clepsidra, apoi se continua pe fisura care mai primeste cateva nuci si friend-uri pana la topul cu doua urechi cu inel.

Traseul se numeste „Taurus” (din cauza catararii „in forta” peste pasajul de la intrare), cred ca are cam gradul 6a+ si este lung de 25 m (topul ar fi putut fi ceva mai sus, dar pentru asta ar fi trebuit sa curatam o mare pasune armata cu radacini…)

La topul traseului Taurus, dupa prima ascensiune

Urmatorul traseu spre care ne-am indreptat se desfasoara pe fisura intrerupta de doua tavane succesive aflata imediat in stanga diedrului din traseul „Sagittarius” (ex-Victoras). Tot restul zilei am curatat temeinic aceasta linie. A doua zi dimineata, dupa un traseu de incalzire (Scara Melcisorilor – trad, 5c, 35 m) ne-am apucat iar de lucru la traseul nostru, care promitea sa fie foarte interesant.

La prima ascensiune, linia cea noua, care se numeste „Virgo„, mi s-a parut ca are cam gradul 6b, dar cred ca „la vedere” traseul poate parea mult mai dificil din cauza miscarilor „obligatorii” pentru trecerea celor doua crux-uri, care sunt foarte greu de descifrat (in timpul curatarii liniei, eu am incercat mai multe variante pana cand am gasit-o pe cea castigatoare…)

Al doilea crux din tr. Virgo

Intrarea in traseu se face pe un horn cu prize foarte bune, pe care se pot asigura doua clepsidre solide, apoi se traverseaza spre dreapta pe sub primul tavan, sub care am montat un Big Bro #2 (poate ca in locul acesta s-ar putea folosi un BD Camalot #5, dar cred ca stanca este totusi prea neteda si alunecoasa pentru un friend…). Tavanul se depaseste prin dreapta, prin folosirea „creativa” a unei chei de mana intr-o fisura alungita (primul crux), apoi, dupa montarea unui Big Bro #3 sub al doilea tavan (eu am montat si un hex in fisura verticala de sub tavan, dar nu cred ca acesta ar fi suficient de unul singur), se trece al doilea crux, din nou prin dreapta tavanului, spre fisura care se deschide ceva mai sus, la baza careia se poate asigura cu un anou o clepsidra „de incredere”.

In continuare se parcurge fisura destul de larga, care mai ia cateva friend-uri mari sau hex-uri, pana cand aceasta se inchide, apoi se traverseaza oblic stanga pana cand se intalneste fisura finala din traseul Gemini, care se urmeaza pana la top (asigurare cu nuci mici).

Liniile noilor trasee

Am inceput sa curat inca un traseu intre Aquarius si Gemini care se va numi Capricorn, pe care deocamdata l-am urcat doar in mansa (ca sa vad daca merita osteneala) cu o traversare spre stanga la top-ul lui Aquarius. Traseul este frumos, are cam 6a si 35 m si urmeaza sa-i montez un top propriu sub tavanul cel mare. Probabil ca mai incape inca un traseu mai la dreapta, asa ca daca mai continua canicula o sa am ce face saptamanile viitoare 🙂